Englesko izdanje

Knjiga koja otkriva Tuđmanovu intelektualnu moć i karizmu

Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL
Zagreb: Proslava Dana državnosti na Jarunu 1992. godine
Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL
Franjo Tu?man - prvi predsjednik Republike Hrvatske
Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL
Franjo Tu?man - prvi predsjednik Republike Hrvatske
16.02.2023.
u 22:45
Knjigu su zajednički uredili Julienne Bušić i Ivan Pepić, a na promociji su govorili i akademik Ivica Kostović, povjesničari Ivo Lučić i Domagoj Knežević te umirovljeni generali Krešimir Kašpar i Slavko Barić
Pogledaj originalni članak

Četvrt stoljeća trebalo je proći da na engleski jezik bude prevedena knjiga "Misao hrvatske slobode: od nacionalne ugroženosti do državne samostalnosti", koju je još daleke 1997. uredio i objavio filozof i publicist Ivan Bekavac. Na engleski jezik prevela ju je diplomatkinja, spisateljica i prevoditeljica Julienne Bušić, objavljena je u nakladi Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman", a svečano je predstavljena ove srijede u prepunom Domu HV-a "Zvonimir".

Knjiga u 19 poglavlja donosi ključne fragmente radova dr. Franje Tuđmana nastale od 1957. do 1995. te, prema riječima politologa Ivana Pepića, koji je napisao predgovor, "otkriva svu intelektualnu moć i političku karizmu prvoga hrvatskog predsjednika". S obzirom na trenutačnu sigurnosnu i političku situaciju u Europi, ne smijemo zaboraviti, podsjeća Pepić, da je Hrvatskoj prijetio scenarij "zamrznutog konflikta" i "podijeljene države" te da, svjesni toga, trebamo znati vrednovati žrtvu hrvatskih branitelja, ali i prepoznati važnost Tuđmanove strateške savršenosti.

Ova knjiga pokazuje da je Tuđman predvidio najgore scenarije za Hrvatsku i prije početka srpske agresije te je "svoje spoznaje pretvorio u svoje najjače oružje za donošenje političkih odluka koje su nadmudrile njegove međunarodne i domaće protivnike". Knjigu su zajednički uredili Julienne Bušić i Ivan Pepić, a na promociji su govorili i akademik Ivica Kostović, povjesničari Ivo Lučić i Domagoj Knežević te umirovljeni generali Krešimir Kašpar i Slavko Barić. 

VIDEO Dok je Ćiro nevin ležao u zatvoru, Nadan Vidošević spriječio je njegovu smjenu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
02:19 17.02.2023.

kad povucemo paralelu izmedju naseg tudjmana i zelenskog vidimo koliko je tudjman bio intelektualno i politicki zreliji. mi smo vodili rat za osamostaljenjem dok zelenski vec ima samostalnu ukrainu kojoj je samo trebao dobar kormilar i da ubire plodove oba svijeta.. nazalost izmedju dobrog politicara i vizionara i komicara te lutke na koncu velika je razlika.