Veliki Duke

Orkestar Dukea Ellingtona uz Massima i Lelu Kaplowitz

Foto: arhiv
Orkestar Dukea Ellingtona uz Massima i Lelu Kaplowitz
04.10.2012.
u 15:28
U subotu će u dvorani Lisinski nastupiti orkestar Dukea Ellingtona koji djeluje četrdesetak godina. Uz američke glazbenike zapjevati će i Lela Kaplowitz i Massimo Savić
Pogledaj originalni članak

I dok je glasoviti američki jazz-orkestar koji je osnovao još poznatiji američki glazbenik jazza Duke Ellington (1899. - 1974.) u Ljubljani ovih dana nastupao uz Ota Pestnera, u Zagrebu će u subotu u dvorani Lisinski nastupiti uz Lelu Kaplowitz i Massima Savića. Ni američki glazbenici niti njihovi hrvatski kolege zaljubljeni u jazz ne žele otkriti imena skladbi koje će zajedno izvesti na koncertu koji je prebačen s četvrtka na subotu i to zbog Dana žalosti u Hrvatskoj. Nešto slično se, prema informacijama iz Menarta koji organizira koncert, dogodilo i kada je čuveni američki orkestar trebao nastupiti u Zagrebu 1977. godine. Tada je koncert odgođen zbog toga što je u avionskoj nesreći stradao tadašnji jugoslavenski premijer Džemal Bijedić.

Uoči zagrebačkog nastupa, Paul Ellington, unuk slavnog i nadasve plodnog skladatelja jazz, ali i pijanista, aranžera i vođe orkestra Dukea izjavio je da pozdravlja sve brojne Dukeove fanove u Zagrebu. “Uzbuđeni smo što sviramo naš prvi koncert u Zagrebu. Uvijek je veliko zadovoljstvo nastupati u novim gradovima pred novom publikom i dijeliti osjećaje i glazbu koje su moj djed i i otac ostavili svima nama. Orkestar će u Zagrebu predvoditi Tommy James, kojeg je osobno izabrao moj otac Mercer Ellington, što znači da ste u odličnim rukama. Hvala vam što ste nas pozvali, i prema riječima moga djeda – volimo vas ludo", poručio je zagrebačkim ljubiteljima jazza Paul Ellington koji zbog snimanja filma ne dolazi u Zagreb. U Zagreb dolazi već treća generacija glazbenika jazza koja neumorno putuje svjetskim metropolama izvodeći skladbe velikog Dukea Ellingtona koje su ostavile izniman trag u povijesti jazza. Duke Ellington, kojeg su zvali princem klavira, skladao je mjuzikle, balete, filmsku i scensku glazbu te surađivao sa svim važnijim glazbenicima svog vremena.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.