Međunarodna kulturna suradnja

Orkestar gostuje u domu Panonske filharmonije - Pečuhu!

Foto: PR FOTO
Orkestar gostuje u domu Panonske filharmonije - Pečuhu!
01.12.2016.
u 10:46
Zagrebačka filharmonija ostvarit će vrijedno gostovanje 1. prosinca 2016.g. u prekrasnom mađarskom gradu Pečuhu, domu Panonske filharmonije, „Gradu mira“ i Europskoj prijestolnici kulture 2010.g., a  u sklopu međunarodne kulturne suradnje orkestara Zagreba i Pečuha.
Pogledaj originalni članak

Zagrebačka filharmonija nastupit će u prekrasnoj dvorani Kodaly centar u Pečuhu , 1. prosinca 2016. godine, u sklopu međunarodne kulturne suradnje orkestara Zagreba i Pečuha.
Koncertna dvorana Kodaly centar, u arhitektonskom i tehnološkom smislu, jedna je od najmodernijih i najopremljenijih  europskih koncertnih dvorana. Odlikuje se izvanrednom kvalitetom zvuka –  ujedno je i jedna od koncertnih dvorana sa najboljom akustikom u Europi.

Upravo zato,  u Kodaly centru posebno dobro i daleko čut će se zvuk naših orkestralnih boja.
Suradnja Zagrebačke i Panonske filharmonije započela je 2012. godine u sklopu projekta međunarodne kulturne suradnje dviju zemalja i razmjene orkestara.  Ona se, na radost obiju filharmonija, nastavlja, a rezultirat će dvama koncertima - najprije u Pečuhu, a potom u Zagrebu.

Dana 1. prosinca 2016. godine Zagrebačka filharmonija nastupit će u prekrasnoj dvorani Kodaly centra uz koju ju, od posljednjeg nastupa, vežu pozitivni utisci i prekrasno gostoprimstvo grada Pečuha i njegovih građana. Koncertom će ravnati trenutno jedan od najboljih dirigenata mlađe generacije Jesko Sirvend uz solistički nastup violinista Martina Draušnika, violončelista Smiljana Mrčele i pijanistice Zrinke Ivančić.

Violinist i koncert majstor Martin Draušnik i violončelist Smiljan Mrčela članovi su orkestra Zagrebačke filharmonije te istaknuti hrvatski solisti, a u izvedbi Beethovenovog Trostrukog koncerta  za violinu, violončelo i klavir, nastupit će u glazbenom triju s izvrsnom zagrebačkom pijanisticom mlađe generacije Zrinkom Ivančić Cikojević . Kao što je dobra praksa na svim gostovanjima Zagrebačke filharmonije, na koncertnom repertoaru  u Pečuhu nalazi se i djelo (barem) jednog hrvatskog skladatelja – ovaj put riječ je o djelu Amfitrion  Borisa Papandopula te Schumannova 4. simfonija.

Međunarodna kulturna suradnja i razmjena orkestara ove vrste, važan je dio naše koncertne djelatnosti kojim jačamo svoj kulturni identitet kao dio europske kulturne obitelji.
Panonsku filharmoniju iz Pečuha, predvođenu uglednim dirigentom Howardom Williamsom, ugostit ćemo u Zagrebu, 24. ožujka 2017.g. u našem Plavom ciklusu.

Pogledajte na vecernji.hr