KINOPREMIJERA

Pokojni

Foto: import
Pokojni
02.11.2006.
u 15:29
THE DEPARTED, 152 min., SAD, 2006.; WB/Issa; R: Martin Scorsese; G: Leonardo Di Caprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Martin Sheen, Mark Wahlberg, Vera Farmiga
Pogledaj originalni članak

Ne tako vratolomno virtuozna kao što nas je Martin Scorsese naviknuo da očekujemo od njegovih djela, prerada visokocijenjenog hongkonškog krimića "Unutarnji poslovi" (2002.) Andrewa Laua i Alana Maka, "Pokojni" je u opusu tog redateljskog velikana razmjerno "običan", ali sigurno izgrađen i, što s obzirom na razmjernu složenost priče nije nevažno, pregledno iznesen krimić.

Uz ponešto dobro odmjerenih stilizacijskih poteza, među kojima je osnovni onaj bojenja cjeline duhom krimića iz 1940-ih i 1950-ih (očitovanog ponajprije u "poluplastičnom" izgledu), Scorsese nenametljivo gradi jaku priču koja se na koncu može doživjeti kao alegorija, metafora ili kako god hoćete o nepopravljivo poremećenim vrijednostima (suvremene) civilizacije u kojoj doista više nitko ne zna što je pravda, a što nije, tko je dobar, a tko loš, kako je do toga došlo i kako u sve to ponovno uvesti red ako je takvo što uopće moguće i ako je on ikada i postojao.

Radnja? U Bostonu, "prije nekoliko godina", jedan od najvećih gradskih kriminalaca Frank Costello (Jack Nicholson s pokojim pretjeranim glumačkim štosom previše) smješta "krticu" u policijske redove, a policija ima svoju "krticu" kod Costella. I jedni i drugi pokušavaju otkriti tko je među njima izdajica. (J. H.)

Pogledajte na vecernji.hr