PULS

Posavski umjetnički likovni simpozij u Sarajevu

Posavski umjetnički likovni simpozij u Sarajevu
Posavski umjetnički likovni simpozij u Sarajevu
Posavski umjetnički likovni simpozij u Sarajevu
Posavski umjetnički likovni simpozij u Sarajevu
17.12.2020.
u 09:11
U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine predstavljeni likovni radovi sa Posavskog umjetničkog likovnog simpozija – PULS-a
Pogledaj originalni članak

‘’Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine podržava sve dobre likovne tendencije u BiH. Likovni simpozij PULS jedna je od takvih tendencija, posebno dragocjena što se dešava u Posavini. Posavina se nakon teškog perioda i teških stradanja budi na najljepši mogući način.’’

(Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine)

U Sarajevu je u tijeku iznimno zanimljiva izložba likovnih radova nastalih 2018. i 2019. godine na Posavskom umjetničkom likovnom simpoziju. Ova likovna manifestacija, nastala u Posavini kao zanimljiv umjetnički i društveni kuriozum, već je uveliko prepoznatljiva i likovno brendirana po svom akronimu - PULS. Ime PULS nije tek skraćenica za Posavski umjetnički likovni simpozij, ono ima svoje metaforičko značenje i simboličku crtu. Posavina se budi i obnavlja, simbolički i stvarno, ponovo živi, ponovo pulsira. Simpozij PULS etablirana je likovna manifestacija koja istražuje, bilježi i afirmira ono što je relevantno u suvremenoj hrvatskoj vizualnoj umjetnosti na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Mato Andrić, Stojeća figura 2, 2019. patinirana terakota

Duhovna i društvena revitalizacija Posavine

Citirane riječi Straje Krsmanovića, direktora Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, precizno sažimaju osnovnu ideju organizatora PULS-a. Ta ideja je da se kroz umjetnost, koja se na PULS-u odvija i stvara, prostor Posavine društveno oživi, kulturno oplemeni i duhovno revitalizira. Duhovna revitalizacija Posavine ideja je vodilja organizatora ove likovne manifestacije. Obnoviti Posavinu i kroz duhovni aspekt, jedan je od PULS-ovih imperativa. Umjetnost i duhovnost nisu u sukobu, one korespondiraju jedna s drugom.

Imajući u vidu geografski položaj, podatne klimatske uvjete, rijeke, plodno zemljište i silne proizvodne mogućnosti, Posavina je sigurno jedna od najpotentnijih regija ne samo u BiH već i znatno šire. Pametna i hrabra ideja organizatora i idejnih tvoraca PULS-a sama po sebi je dobra. Ne treba ovdje posebno objašnjavati što umjetnost znači u estetskom i duhovnom smislu. Takva ideja također podupire sve navedene geografske i klimatske aspekte koji ni izbliza ne pružaju potencijal kakav mogu. Ideja PULS-a će, barem u nekoj mjeri, poduprijeti i te velike potencijale s kojima Posavina i njeni ljudi raspolažu.

Valja na ovom mjestu posebno istaknuti društvenu važnost PULS-a. Za malobrojne stanovnike Posavine, Hrvate posavskih naselja i sela, ova kulturna manifestacija predstavlja neku vrstu nove nade i optimizma. Postojanje PULS-a je podrška lokalnoj i široj društvenoj zajednici te poruka da, povrh svih društvenih nedaća, u Posavini vrijedi ostati i graditi budućnost. U tom smislu treba pohvaliti Hrvatsko kulturno društvo Napredak koje je pokrovitelj Posavskog umjetničkog likovnog simpozija.

Ivan Perak u radu

Poseban jubilej

Napredak ove godine obilježava važan jubilej. Trideset je godina kako je ovo kulturno društvo obnovljeno. Osnovna je misija Napretkova biti u službi čovjeka, posebno mladih ljudi, a šira intencija je izgradnja boljeg društva kroz afirmaciju kulture mira i dijaloga, te njegovanje vlastite kulture u harmoniji s drugima. Sve navedeno, samo na lokalnoj razini, također je ideja vodilja i misija Otvorene kuće u Garevcu kod Modriče u okrilju koje se odvija simpozij PULS. Za nastanak PULS-a i njegovo zaživljavanje u Posavini najzaslužniji su Slavica Mijić Lukač, voditeljica Otvorene kuće, te akademski slikar Anto Kajinić, umjetnički voditelj PULS-a, koji je koncepcijski osmislio ovu umjetničku manifestaciju. Otvorena kuća Napretkova je zaklada, centar za mir i kulturu dijaloga, mjesto susreta i kreativnog prožimanja. Izložbom djela nastalih na PULS-u Otvorena kuća se na svoj način uključila u obilježavanje Napretkovog važnog trodecenijskog jubileja. Djela nastala na PULS-u postat će dijelom fundusa umjetničke galerije Hrvatskog kulturnog društva Napredak koja je u nastanku, sa sjedištem u Sarajevu. Tako će Napretkova umjetnička baza biti obogaćena važnom kolekcijom koja svjedoči ne samo o umjetničkoj kreaciji, već i o jednom turbulentnom vremenu i oskrnavljenom prostoru unutar kojih su ova djela nastajala.

PULS u Sarajevu

Kako je u uvodu navedeno, u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu postavljena je izložba umjetničkih djela nastalih na Posavskom umjetničkom likovnom simpoziju. Umjetnička djela s PULS-a prvi put su predstavljena sarajevskoj publici. Izloženo je ukupno 47 likovnih radova koje potpisuje petnaest eminentnih umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, dosadašnjih sudionika ove likovne manifestacije. To su: Mato Andrić, Anto Kajinić, Josip Mijić, Dalibor Nikolić, Vilim Parić, Ivan Perak, Miroslav Šetka, Marko Šošić, Ana Filipović, Dejan Duraković, Željko Koren, Zvonimir Perak, Ria Trdin, Tomislav Zovko i Marko Živković.

Marko Šošić u radu

Već je spomenuta duhovna revitalizacija Posavine kao jedan od važnih PULS-ovih imperativa. Umjetnost i duhovnost imaju zajedničku nit koja ih spaja - i jedna i druga izraz su unutarnjeg imperativa, poriv za dosezanje dimenzija i kategorija koje nisu nužno empirijske ili egzaktne, a nude važne I korisne dobrobiti. Poput onostranih ili transcendentalnih koncepata, umjetnost nije moguće do kraja objasniti i razumjeti. O tome govori i umjetnički voditelj PULS-a, akademski slikar Anto Kajinić, kada kaže da umjetnik svakim činom stvaranja ‘’prelazi iz ove stvarnosti u onu, meta- stvarnost i empirijski iskušava onostranost’’. Na sličnom tragu je i povjesničarka umjetnosti Ana Brkić: ‘’Umjetnost je nemoguće raščlaniti na znanstvene argumente, ona je neograničena čak i kad je vezana za motiv.’’

Razložno je pretpostaviti da će Posavski umjetnički likovni simpozij postati puno više od tek-još-jedne likovne manifestacije, a da će njegova kulturna, društvena i duhovna ostavština dugoročno svjedočiti, trajati i podsticati pojavu sličnih ideja i projekata. Izložba u Sarajevu svjedoči da su organizatori i idejni tvorci PULS-a na dobrom putu. 

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak

Pogledajte na vecernji.hr