Nova knjiga: Ognjen Sviličić - "Glava velike ribe"

Promišljen nedorečni kraj – tko zna što će biti sutra

Foto: Arhiv VL
Promišljen nedorečni kraj – tko zna što će biti sutra
12.01.2015.
u 11:21
Nakon što se glavni junaci nađu i u ljubavnom trokutu, autor konačni obračun smješta na ulice Dubrave. Tamo će baš poput pucnja u vesternu odjeknuti pljuska, a uslijedit će i bratska tučnjava
Pogledaj originalni članak

Hrvatska javnost Ognjena Sviličića ponajprije “čita” kroz filmove koje je režirao (“Armin”, “Oprosti za kung fu”, “Takva su pravila”, “Da mi je biti morski pas”), ali i njegove scenarije što za filmove što za popularne TV serije (“Glas naroda”, “Stipe u gostima”). Odnedavno je pred čitateljima i prvi roman ovog svestranog autora – “Glava velike ribe” (Fraktura, urednik Roman Simić Bodrožić, 99 kuna), priča koja na 140 stranica neobično točno ogoljuje današnju stvarnost u Hrvatskoj.

U središtu je priče bivši branitelj. Zovu ga Traktor. On u roditeljskoj kući provodi usamljene dane, smlavljen PTSP-om i omamljen svim mogućim vrstama lijekova koje guta doslovno “na šake”. Kada u njegovu svakodnevicu banu brat i njegova supruga, sve krene neočekivanim tijekom jer brat je simbol druge strane hrvatske stvarnosti – pun je ideja za poslove kojima će se obogatiti preko noći, uz dugove koji mu prijete bankrotom, gubitkom doma, raspadom života... Čak i da se s imenom autora susrećete prvi put, na stranicama ovog romana prepoznat ćete njegovo filmsko “podrijetlo”, iako za sebe tvrdi da je pisac, a ne redatelj i kako mu je najvažnije “ispričati dobru priču”. Tako i u “Glavi velike ribe”, baš kao u dobrom scenariju, Sviličić stvara zanimljive likove, nastanjuje ih u prostorima koji “govore” o njima – jedan je brat iz provincije, drugi je kupio stan u novom naselju u neposrednoj blizini velikog trgovačkog centra te ih uvodi u međusobne odnose u kojima se isprepleću prošlost i sadašnjost, a budućnost se tek naslućuje.

Braću je tako prvi put rastavio rat. Jedan je sjeo u kamion koji ga je odvezao na bojište, drugi se mirno vratio u veliki grad, na fakultet. Onaj, naoko slabiji, pristat će na prodaju roditeljskog doma i selidbu u Zagreb, ali tu počinje novi rasplet, opet filmske vrste. Nakon što se glavni junaci nađu i u ljubavnom trokutu, autor konačni obračun smješta na ulice Dubrave. Tamo će baš poput pucnja u vesternu odjeknuti pljuska, a tučnjava koja će uslijediti odvest će jednog brata nazad u njegov mali i običan život, a drugog ostaviti na ulici.

Iako je kraj romana nedorečen, Sviličić se u prvijencu pokazuje kao zanimljiv autor od kojeg u budućnosti treba očekivati mnogo, kako sam kaže, “zanimljivih priča”. Lako je pretpostaviti da će i dalje u njima najvažniji biti zanimljivi likovi čije sudbine govore o životima svih nas. Stoga je možda nedorečeni kraj romana izuzetno promišljen autorski potez jer tko od nas u današnjoj Hrvatskoj s nekom većom sigurnošću može reći što ga čeka već sutra.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.