Marijana Perinić

Prvi roman polaznice škole kreativnog pisanja

Foto: arhiva
Prvi roman polaznice škole kreativnog pisanja
01.09.2012.
u 09:13
Bio roman M. Perinić chick lit hrvatski ili na svjetski način, riječ je o ozbiljnom djelu koji ima glavu i rep, radnju i dinamiku, koji je i prirodno duhovit i elementarno sentimentalan i pripada dobroj srednjoj klasi romana
Pogledaj originalni članak

Centar za kreativno pisanje /89 kn/ Polaznica Centra za kreativno pisanje koji godinama opstaje u zagrebačkoj Amruševoj ulici (a ima i ljetnu školu u hladu Gorskoga kotara) Marijana Perinić odvažila se i napisala roman. Dala mu je nonšalantni naslov po jednoj pjesmi Olivera Dragojevića, osigurala lijepi medijski prostor uoči njegova predstavljanja i ispisala tonu zahvala na kraju opsežne knjige koju su stručnjaci na brzinu nazvali hrvatskim chick litom. Bio roman “Šaka suza, vrića smija” chick lit na hrvatski ili na svjetski način, riječ je o ozbiljnom romanu koji ima glavu i rep, radnju i dinamiku, koji je i prirodno duhovit i elementarno sentimentalan te koji pripada dobroj srednjoj klasi hrvatskih romana. Bolji je od velike većine romana koje su napisale žene koje nisu profesionalne književnice, nego starlete, manekenke, tekstopiskinje, novinarke opće prakse, pjevačice lakih ili malo težih nota, nerealizirane glumice i slično, ali je bolji i od puno romana koje su napisali profesionalni hrvatski autori (ili autorice), naviknuti na uredne kritike i državne dotacije te stalne izdavače. Marijana Perinić nije zalutala u književnost, njezina je proza životna, njezin se roman može preporučiti i to ne samo za čitanje na plaži. Roman “Šaka suza, vrića smija” lucidna je rekonstrukcija, a donekle i kritika današnjeg suvremenog tranzicijskog života, iako podosta podsjeća na američke ženske, navodno, emancipirane televizijske serije. No, Marijana Perinić izgradila je i puno svojih autentičnih junaka, bolje rečeno junakinja, koji u cjelini odlično oslikavaju mentalitet dalmatinskog zaleđa, ali i zagrebačkog asfalta koji nikada nije postigao urbanu punoljetnost u čemu se i krije njegova opojna tajna.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

MA
marinka
13:05 01.09.2012.

Kriticar je u svom opisu ''nepisaca'' zahvatio cjelokupnu domacu knjizevnu scenu. Nitko nije ostao nepomenut, tako da izgleda evo konacno prave literature u Hrvatskoj. Blago nama

EN
EndemskaVrsta
14:30 01.09.2012.

Ma, više sam nego oduševljen! Koji će nam k... fakulteti, proučavanje književne baštine, brušenje talenta ustrajnim pisanjem, samokritičan odnos prema svakoj riječi i rečenici, uvažavanje stručne književne kritike... ako 'osiguramo lijep medijski prostor' (čime???) i 'roman' opremimo 'tonom zahvala', tj. mamaca kupcima. ('Ajde, teta Klara, ne kupi mi knjigu - u kojoj te spominjem, premda na ovitku?)... Inače mi te 'radionice kreativnog pisanja' neobično sliče na nekadašnje tečajeve krojenja i šivanja po mjesnim zajednicama, ustreptale od silna ufanja da će 'kopiranje Burde' izvesti neku domaću Coco Chanel iz limba anonimnosti. Kajgod!

EN
EndemskaVrsta
14:33 01.09.2012.

P.S. Inače 'Šaka suza, vrića smija' nije Dragojevićeva intelektualna svojina (koju svatko smije razvlačiti kako hoće), nego autora stihova, pokojnog pjesnika Momčila Popadića, što bi urednik ipak morao znati (a 'autorica' poštovati, pa ne krasti)!