DIGITALNI REMAKE

Tko je nastavio Zeku Rogera?

30.04.2009.
u 16:46
Pogledaj originalni članak

Još nitko, ali mogao bi čovjek koji je režirao i original – Robert Zemeckis. Već pet godina (otkad je snimio "Polar Express") Zemeckis se bavi isključivo digitalnom animacijom i motion-capture tehnologijom, i ne pada mu na pamet vratiti se klasičnoj animaciji nakon slavnog hita iz 1988. koji je predstavljao hommage baš klasičnoj animaciji i klasičnim junacima iz "zlatnog doba" animiranog filma.

Nakon velikog uspjeha, nastavak je bio više nego logičan potez (Gary Wolf, koji je 1981. objavio knjigu "Who Censored Roger Rabbitt?" po kojoj je snimljen film, 1991. napisao je i "Who P-P-P-Plugged Roger Rabbit?"), ali do njega nije došlo, i saga o Rogeru Rabbitu ostala je na jednom dugometražnom i tri kratka crtana filma. Scenarij pod nazivom "Roger Rabbit II: Toon Platoon" trebao se baviti pričom o Rogerovu dolasku u Hollywood, njegovu upoznavanju s Jessicom i angažmanom crtanih junaka u Drugome svjetskom ratu. No, nakon rada na "Schindlerovoj listi" producent prvog filma, Steven Spielberg, odlučio je više nikad ne koristiti naciste kao negativce u zabavnim filmovima,

Napisan je novi scenarij "Who Discovered Roger Rabbit" o samim počecima dotičnog lika u New Yorku tijekom velike ekonomske krize tridesetih, a film je trebao biti parodija hollywoodskih mjuzikala, te je čak i Disneyev "kućni skladatelj" Alan Menken napisao pet pjesama za njega. No, tadašnji šef Disneya Michael Eisner nije htio riskirati s filmom od 100 milijuna dolara i 1999. rad na tom filmu je prekinut.

Bi li za nekakva novog, digitalnog Zeku Rogera (i njegovu seksepilnu Jessicu) trebao biti iskorišten taj scenarij ili napisan neki novi, ne znamo, ali činjenica je da Zemeckis razmišlja o povratku toj uspješnici; nedavno je za MTV News izjavio:

- Reći ću vam što mi se mota po glavi sad kad imamo mogućnosti za to – digitalne alate, performance-capture tehnologiju – počinjem razmišljati o "Zeki Rogeru".

Bi li digitalni Roger bio svetogrđe ili logična posljedica tehnološkog napretka, ocijenite sami.

Pogledajte na vecernji.hr