"Šutnja"

U seriji napetoj kao skandinavski noir, Bogdan se opet dokazao kao jedan od naših najboljih glumaca

Foto: Drugi plan
U seriji napetoj kao skandinavski noir, Bogdan se opet dokazao kao jedan od naših najboljih glumaca
26.03.2022.
u 11:13
Nove serije na televizijskim kanalima i streaming servisima gleda i recenzira Samir Milla
Pogledaj originalni članak

Hrvatska televizijska produkcija konačno je stala uz bok europskima, pa i svjetskima. U posljednjih pet godina svake godine gledamo sve bolje i bolje serije domaćih autora, a da se radi o temama koje su zanimljive i ostatku svijeta, najbolje govore podaci da su se serije poput "Novina", "Uspjeha" i "Područja bez signala" prodale i najpoznatijim streaming servisima. Novi "konj za utrku" ponovno nam dolazi iz produkcijske kuće Drugi plan, čiji su šefovi Miodrag Sila i Nebojša Taraba još jednom pokazali kako od sredstava koje imaju mogu izvući maksimum. Poznata je činjenica da je "Šutnja" nastala po hit-knjizi "Izborna šutnja" osječkog novinara Drage Hedla iz 2014., a inspirirana je slučajevima maloljetničke prostitucije u gradu na Dravi. Potresna priča redatelja Dalibora Matanića i scenarista Marjana Alčevskog odvija se u Osijeku, ali i u Kijevu, gradu koji ovih dana trpi strahovita razaranja nakon napada ruskog okupatora.

"Sada, suočeni s nepojmljivom prijetnjom, ne smijemo šutjeti, već moramo govoriti glasno. U protivnom će nas šutnja odvesti u potpunu tamu", poručili su autori serije prije emitiranja prve epizode i tako još jednom pružili podršku cijelom narodu Ukrajine, ali i glumcima Kseniji Mišini, Viktoru Sarajkinu i drugima.

Zahvaljujući Drugom planu pogledali smo svih šest epizoda "Šutnje" i da, zaista se radi o jednoj od najboljih domaćih serija od samostalnosti, kojoj gotovo da je teško i naći zamjerku. Matanić je tako prvi put režirao kriminalističku seriju, a i ovdje se može naći nekoliko njegovih dobro poznatih redateljskih rješenja, koja su se savršeno uklopila u radnju. Ima tu dosta panoramskih snimki dronom, ali i glava u krupnom kadru, kakve smo već vidjeli u "Novinama". Problemi dječje prostitucije i trgovine bijelim robljem vješto su isprepleteni s preispitivanjem intimnih odnosa, gubicima i traumama glavnih junaka te ekonomskom i socijalnom slikom tranzicijskih društava.

Radnja serije počinje pronalaskom tijela mlade djevojke koja se utopila u Dravi, a nitko ne zna tko je ona. Slučaj preuzima policijski inspektor Vladimir Kovač (Darko Milas), koji pokušava otkriti radi li se o ubojstvu ili nesretnom slučaju. Slučaj prati i novinar Stribor Kralj (Goran Bogdan), koji surađuje s Kraljem i njegovom kolegicom Vesnom Horak (Sandra Lončarić). Ubrzo se otkrije i tijelo druge mlade djevojke, a policija za sve osumnjiči Igora Kožula (Zlatko Burić), bivšeg branitelja koji se liječi od PTSP-a. Je li on uistinu kriv ili je žrtveno janje? Upoznajemo i Ukrajinku Olgu (Ksenija Mišina), suprugu lokalnog moćnika Ivana Horvatića (Leon Lučev), koja odlazi u Kijev kako bi sudjelovala u večeri na kojoj se prikupljaju sredstava za zakladu za djecu, koju vodi. Tamo saznaje da je nestala njezina nećakinja Katja. Ubrzo shvaćamo kako se radi o slučaju međunarodne trgovine ljudima, u koji su upleteni ukrajinski, ali i naši moćnici.

Zaista je pohvalno da je Matanić glavne uloge namijenio slavonskim glumcima pa inspektore glume Vukovarac Milas i Osječanka Lončarić, no posebno valja izdvojiti genijalnog Zlatka Kiću Burića u maloj, ali impresivnoj ulozi Igora Kožula. Burić je velika zvijezda u Danskoj zahvaljujući ulozi dilera Mila u trilogiji "Pusher" Nicolasa Windinga Refna, a kod nas ga znamo i po briljantnim ulogama u filmovima "Ne gledaj mi u pijat" i "Comic Sans". Burić i dalje snima u Danskoj, a naši redatelji trebali bi ga se i češće sjetiti.

Posljednjih godina u regiji se pojavilo dosta kriminalističkih serija, a čini se kako mnoge od njih pokušavaju naći uzor u skandinavskom noiru. Mataniću je, čini se, osim Skandinavaca, uzor bila i južnokorejska kinematografija poput Bong Joon-hoa, čije remek-djelo "Sjećanja na ubojstvo" donosi priču o detektivima koji na kraju ne nalaze ubojicu. Nećemo otkrivati sadržaj, samo ćemo reći da se u "Šutnji" većina stvari otkrije, no nešto ipak ostaje za drugu, pa i treću sezonu. Naime, kako su i sami najavili autori Sila i Taraba, plan je da druga i treća sezona prate i preostale dvije knjige Drage Hedla "Ispovjedna tajna" i "Kijevska piletina".

Goran Bogdan još je jednom pokazao zašto je jedan od naših najboljih glumaca. Točan i uvjerljiv, izgleda kao da bi bez problema mogao glumiti osobu bilo kojeg zanimanja. Ksenija Mišina pak iznijela je najteži zadatak jer je morala glumiti i na hrvatskom, jeziku koji do tada nije nikad govorila. Premijera "Šutnje", za nju, kao i za ostale Ukrajince, došla je u najteži mogući trenutak, kada se njihova zemlja ruši pred invazijom okupatora. U "Šutnji" ćete vidjeti neke od prekrasnih kadrova glavnog ukrajinskog grada. Nažalost, neke od tih građevina danas su sravnjene sa zemljom.

Šutnja

Drugi plan/HTV
6 epizoda
Autori: Nebojša Taraba, Miodrag Sila
Režija: Dalibor Matanić
Glavne uloge: Zlatko Burić, Goran Bogdan

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.