Zaštita radnih prava

Vršitelj dužnosti intendanta ne mora biti zaposlenik HNK

Foto: boris ščitar/pixell
Vršitelj dužnosti intendanta ne mora biti zaposlenik HNK
05.09.2013.
u 15:29
Nigdje u zakonu ne pište da vršitelj dužnosti intendanta HNK mora biti zaposlenik HNK piše javnosti Ana Lederer kojoj je 1. rujna istekao drugi intendantski mandat u HNK. Ona traži i zaštitu prava iz radnog odnosa
Pogledaj originalni članak

 
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


Zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa koji sam uputila Ministarstvu kulture RH podnijela sam isključivo zbog nezakonitosti Odluke ministrice kulture RH o prestanku moga Ugovora o radu.  Očito je da sama ministrica kao i svi dosad objavljeni medijski napisi ne razlikuju funkciju intendanta kao formalnog zakonskog zastupnika, od statusa intendanta kao radnika, odnosno osobe u radnom odnosu zasnovanom s poslodavcem.
Nezakonitom Odlukom o prestanku moga Ugovora o radu u kojoj se sama ministrica poziva na odrebe Zakona o radu, povrijeđena su moja prava iz radnog odnosa, te sam isključivo kao radnik i građanin RH iskoristila svoje ustavno pravo na zaštitu povrijeđenih prava. Ukoliko je ministrica imala namjeru jednostrano otkazati moj ugovor, koji sam kao osoba ovlaštena za vođenje poslova HNK u Zagrebu sklopila s Mnistarstvom kulture RH, mogla je to zakonito učiniti temeljem drugog propisa, ali nikako pozivajući se na odredbe Zakona o radu.
Isto tako nestručne medijske analize i konstrukcije o tome da bi teze iznesene u mom zahtjevu za zaštitu prava dovele u pitanje, odnosno učinile nezakonitima mandate svih ravnatelja kazališta u Hrvatskoj, potpuno su paušalne, pogrešno, odnosno nestručno interpretirane te kao takve isključivo mogu zbunjivati javnost.
Stoga „caka“ kojom me ministrica eliminirala kao mogućeg vršitelja dužnosti nije ni elegantna ni zakonita. Dapače, potpuno je suvišna, jer ni jednim člankom ni jednog zakona Republike Hrvatske nije propisano da vršitelj dužnosti intendanta mora biti zaposlenik HNK u Zagrebu, piše u priopćenju koje je u četvrtak oko 15 sati javnosti poslala Ana Lederer kojoj je 1. rujna istekao drugi intendantski mandat u HNK Zagreb. 

Iako se očekivali da će Vlada u četvrtak 5. rujna odlučivati o vršitelju dužnosti intendanta HNK, što je u prioćenju prije par dana najavila i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, čelno mjesto zagrebačkog HNK-a nije bilo na dnevnom redu Vlade. Stoga će HNK još tjedan dana biti bez uprave.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.