Opera "Judita"

Prvi ovogodišnji premijerni naslov HNK oduševio je publiku

Foto: Mara Bratoš
1/10
04.10.2024.
u 23:55

Teško je ostati ravnodušan u trenucima kada Betuljani upućuju vapaje Bogu jer se ujedno pogledima obraćaju publici, a žena koja se odjednom - sasvim neprimjetno, a opet očekivano - pojavljuje na sceni naša je junakinja Judita

Povodom obilježavanja 500. godišnjice smrti Marka Marulića, oca hrvatske književnosti, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu izvedena je opera "Judita". Naslov je to koji hara hrvatskom opernom scenom već gotovo četvrt stoljeća, a kako stvari stoje, još će dugo biti na repertoaru - što zbog Marulićeve važnosti, a što zbog genijalnosti libreta i same izvedbe kojoj smo mogli svjedočiti večeras. 

Frano Parać, skladatelj i glazbeni pedagog, libreto "Judite" napisao je još 2000. godine, opera je predstavljena na Splitskim igrama te iste godine, a čisto oduševljenje tada je odisalo gledalištem. Upravo se to dogodilo i na zagrebačkoj verziji Marulićeva epa kojega je Frano Parać vješto pretočio u dramatični operni tekst, a uz to, valja spomenuti kako je publika po prvi puta vidjela novi svečani zastor autora Zlatka Kauzlarića Atača (ujedno i scenografa "Judite"), čije će se službeno predstavljanje popraćeno predavanjem dr. sc. Zlatka Blažekovića održati u subotu, 5. listopada 2024. godine. 

Iako je cjelokupno djelo samo po sebi dramatično, dodatno ga nadahnjuje Zbor Opere HNK u Zagrebu koji kroz brojne promjene dinamike stvara napetost te publiku u potpunosti opčinja strahom kojega proživljavaju dok strepe za svoje živote. Teško je ostati ravnodušan i u trenucima kada Betuljani upućuju vapaje Bogu jer se ujedno pogledima obraćaju publici, a žena koja se odjednom  - sasvim neprimjetno, a opet očekivano - pojavljuje na sceni naša je junakinja Judita. 

U ulozi Judite gledamo Dubravku Šeparović Mušović koja publiku ostavlja bez daha. Judita je kao takva vrlo hrabra žena i heroina koja je grad Betuliju i njezine prestašene stanovnike spasila od smrti, a Dubravka Šeparović Mušović ulogu je iznijela upravo na taj način. Njezina eksponirana dramaturška pojavnost i karizmatičnost, koju ističe Frano Parać, također je uvelike pomogla dramatičnosti cjelokupne opere te utjelovljenju zahtjevnog lika kao što je Judita. Valja spomenuti i Emiliu Rukavinu koja je opjevala ulogu Abre te koja je svojim mezzospranom sporednu ulogu učinila vrlo pamtljivom i dojmljivom. 

1/9

"Judita", prvi premijerni naslov Hrvatskog narodnog kazalište ove godine, defintivno je bio pun pogodak - veliča oca naše književnosti čijim je likom nadahnut novi svečani zastor HNK te pokazuje nebrojeno puta genijalno ponavljanu operu, što je večerašnja izvedba još jednom i potvrdila. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije