Gostovanje

"Čaruga", predstava s kojom je otvoreno naše novo kazalište, stiže u Komediju

Kazalište Bjelovar
04.10.2024.
u 13:47

Jedan od najvažnijih kazališnih događaja u Hrvatskoj tijekom 2024. godine bilo je otvaranje novog kazališta u Hrvatskoj, onog u Bjelovaru. Sada predstava "Čaruga" stiže u Zagreb, za sve one koji nisu stiglu otići je vidjeti u Bjelovar. i to u subotu 5. listopada, u kazalištu Komedija.  

 „Čarugu"  je po drami Ivana Kušana  režirao Ivica Buljan, a predstava je premijerno izvedena 19. svibnja ove godine. 

„Rad na Čarugi Ivana Kušana bio je usmjeren na otvorenje novog bjelovarskog kazališta koje s tom predstavom započinje novi, samostalni život. Okupio sam glumce s kojima dugo surađujem. Uloge u Čarugi danas su kao palimpsest koji uključuje pamćenje onih mitskih koje su u Teatru u gostima napravili Ana Karić, Fabijan Šovagović, Franjo Majetić, Vera Zima, Relja Bašić, Vanja Drach. U ovoj novoj verziji "Čaaruge" bogatog slavonskog gazdu Ardonjaka glumi Sreten Mokrović, a njegovu ženu Ankicu Nina Violić. Njezin je mladi ljubavnik Pavle Vrkljan, a njegova mlada sestra koja je sluškinja kod Ardonjakovih je Ružica Maurus. U nju je pak zaljubljen naočit žadar kojeg igra Pavle Matuško. Ardonjakova priprema ubojstvo muža kako bi se udala za ljubavnika, a u tome joj ima pomoći njegov tajnik kojeg gra Ivan Čuić", objašnjava redatelj Ivica Buljan, te nastavlja:

"Zbog neriješenih zemljišnih poslova, oko gazdinske kuće mota se seljak Zeljić kojeg Ankica angažira da pronađe razbojnika Čarugu koji bi trebao za dobar novac likvidirati njezinog muža. Mitski dvojac koji se saplete u zadatku glume Frano Mašković i Bojan Navojec. Navojčev Čaruga je zreli gangster koji se ugleda na svoje čikaške kolege, i mnogo više pažnje posvećuje svom imidžu nego zadatku. Ubojstvo, kao u Hitchockovom filmu, nakon brojnih peripetija, poduzima na kraju supruga sama. A oženi ju žandarski narednik Gile kojeg tumači Vedran Živolić".

Cijela ekipa predstave kaže kako su na ovom naslovu radili s mnogo užitka. Namjera im je bila izvući Kušanovu krimi-komediju na svjetlo dana tre je publici predstaviti s današnjom prvom glumačkom postavom. Time su ovom naslovu koji je odavno klasik udahnuli novi život i oduševili bjelovarsku publiku. .

Kostime je kreirala  Ana Savić Gecan, a na predstavi je radila i jedna od najvećih hrvatskih glazbenih legendi. Naime, glazbu i songove skladao je roker Drago Mlinarec. Vizualnu stranu predstave definirali su slovenski tandem Toni Soprano i Sonda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije