NOVO

Zabavni pirati (i) za odrasle

Foto: arhiva
Zabavni pirati (i) za odrasle
26.04.2012.
u 19:23
Likovi iz 19. stoljeća – Važne uloge imaju Charles Darwin i zla kraljica Viktorija, a pojavljuju se i Jane Austin, Edison...
Pogledaj originalni članak

U kina je stigao animirani film “Pirati: Banda nepoželjnih” velikog studija Aardman, široj publici najpoznatijeg kao dom “Wallacea i Gromita” te mjesta gdje je nastao “Bijeg iz kokošinjca”. Protagonisti predvođeni simpatičnim, nimalo strašnim Kapetanom pirata, neodoljivo podsjećaju na Wallacea i druge karakteristične Aardmanove plastelinske likove oživljene stop-animacijom. Kad je formula uspješna, ne treba je mnogo mijenjati – nova priča dala je ovom filmu dovoljno svježine da ne izgleda kao reciklaža već viđene ideje, nego kao dosljednost prepoznatljivu stilu animacije.

Vrlo poznati glasovi

Kao dodatnu udicu za ljubitelje kina, autori su angažirali niz svjetski poznatih glumaca koji su likovima posudili glasove, poput Hugha Granta, Salme Hayek, Martina Freemana i Brendana Gleesona.

Grant daje glas emotivnom Kapetanu, koji godinu za godinom pokušava osvojiti nagradu za Pirata godine, ali ona mu uporno izmiče u društvu sposobnijih i nemilosrdnijih gusara. U pokušaju da prikupi dovoljno plijena za novi krug prestižnog natjecanja, Kapetan susreće Charlesa Darwina, melankoličnog znanstvenika opsjednutog ženama koji tumara morima na svojem brodu Beagle. Splet okolnosti odvest će ih do Londona, gdje će se sukobiti i sa samom kraljicom Viktorijom!

 Dodo na ramenu

Čitav film prepun je pametnih znanstvenih i povijesnih referenci koje će sigurno nasmijati upućenijeg gledatelja – od parafraziranja velikih filozofa, preko Kapetanove papige koja je zapravo izumrla ptica dodo, do čitavog niza sporednih likova koji uključuju Jane Austin, Thomasa Edisona, Alexandera Grahama Bella i druge stvarne i književne junake. Za one mlađe tu je standardni repertoar fizičkih gegova, kao i neki dobro podmetnuti štosevi poput činjenice da je jedan od članova Kapetanove posade zapravo – žena skrivena iza ogromne lažne brade!

Posebno dobre šale i najveća dinamika smještene su na sam početak filma, koji pri sredini počinje usporavati i skretati prema blagoj dosadi (razdrmat će ga kultna “London Calling” The Clasha), da bi se na kraju ipak izvukao te ostavio dobar ukupni dojam.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.