Vremenski stroj

Zakapa se hvarska Škatula za sne

Foto: pixsell
Zakapa se hvarska Škatula za sne
16.04.2013.
u 12:00
Cilj zakapanje ove posebno dizajnirane vremenske kapsule je sačuvati komadić svakodnevice budućim naraštajima kako bi iz prve ruke svjedočili osebujnosti naše kulture i načina života
Pogledaj originalni članak

Povodom proslave 400. obljetnice najstarijeg europskog pučkog kazališta, Hvarani će 17. travnja u gradskom parku točno u 11 sati i 15 minuta zakopati „Škatulu za sne“, u kojoj će pohraniti svoja kulturna bogatstva današnjice na vrijeme od 100 godina. Sve prisutne će na događaju pozdraviti gradonačelnik Pjerino Bebić, a kum škatule Marijan Ban će zapjevati svoju slavnu „Škatulu za sne“ u kojoj je zaživjelo ime škrinje.

Cilj zakapanje ove posebno dizajnirane vremenske kapsule je sačuvati komadić svakodnevice budućim naraštajima kako bi iz prve ruke svjedočili osebujnosti naše kulture i načina života. Građani su prikupili svoje fotografije, priče i uspomene, a posebno okupljena komisija imala je zadaću izabrati one koji će budućim generacijama najbolje prikazati vrijeme u kojem živimo. Darko Šoša iz hvarske udruge Metropola mora, Slobodan Prosperov Novak, hrvatski povjesničar književnosti i Veljko Barbieri, urednik HRT-ove emisije Jelovnici izgubljenog vremena, izabrali su 200-tinjak predmeta koji će se zakopati, a neki od njih su: čipka od agave, brojne fotografije i videozapis Hvara, autohtoni hvarski domaći proizvodi, fotoaparat i videokamera , gradonačelnikov mobitel sa svim kontaktima i mailovima, te brojni drugi simbolični predmeti.

Događaj će biti poseban i po tome što će u zrak biti pušteno 400 balona kao simbolika obilježavanja 400 godina pučkog kazališta, a Hvarani su organizirali i poseban sajam na kojem će se svi okupljeni moći počastiti kolačima i hranom, te uživati u proljetnom danu najsunčanijeg hrvatskog otoka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.