PROMO

Započinje nova sezona u kazalištu "Gavella"

Foto: GK Gavella
Kazalište „Gavella“
Foto: GK Gavella
Kazalište „Gavella“
Foto: GK Gavella
Kazalište „Gavella“
Foto: GK Gavella
Kazalište „Gavella“
Foto: GK Gavella
Kazalište „Gavella“
Foto: GK Gavella
Kazalište „Gavella“
Foto: GK Gavella
Kazalište „Gavella“
17.09.2024.
u 08:00
Kazalište „Gavella“ otvara sezonu „Prosjačkom operom“ i velikim popustima na pretplatu!
Pogledaj originalni članak

U četvrtak, 19. rujna 2024., premijerom na velikoj sceni kazališta "Gavella" započet će nova sezona! Prva ovosezonska premijera je predstava "Prosjačka opera" Bertolta Brechta i Kurta Weilla, u režiji Lenke Udovički, nastala u koprodukciji kazališta "Gavella" i Teatra Ulysses.

Foto: GK Gavella
Kazalište „Gavella“

Brecht u "Operi" ne inzistira na didaktičnom, već izravno pokazuje i prokazuje korumpiranost koja prožima društvo od vrha do dna, blisku suradnju kriminalca s onima koji bi ih trebali zatvarati... U današnjem neoliberalnom kapitalizmu svjedočimo pojavama koje i te kako potvrđuju postojanje takve ili slične sprege, ukazujući na gotovo ciničan karakter našega socijalnoga trenutka. Osnova fabule je skoro banalna ljubavna priča smještena u podzemlje viktorijanskog Londona. Ona uz to prati podvige Mackieja Noža, vođe bande lopova i karizmatičnog kriminalca, njegov odnos s Polly Peachum, kćeri kralja prosjaka te s čitavom plejadom likova koji predstavljaju različite aspekte društvene korupcije i licemjerja. Ali upravo kroz takvu priču, Brecht nesmiljeno razotkriva pohlepu i moralnu degradaciju svih slojeva društva. Jasno je da se naša "Prosjačka opera“ događa zapravo sada... U svijetu u kojemu je sve podređeno profitu. U svijetu koji se odriče prava na solidarnost, ljubav, prijateljstvo pa čak i empatiju. Pri tome Brechtova sposobnost da prikaže tako ozbiljne društvene probleme kroz satiru i humor, da ismijava hipokriziju i nepravdu u društvu, čini "Operu“ istovremeno i pristupačnom i zabavnom...

Foto: GK Gavella
Kazalište „Gavella“

Redateljica predstave je Lenka Udovički, Karlo Hubak je prevoditelj, dirigent, muzički voditelj, aranžer i skladatelj scenske glazbe, dramaturginja predstave je Željka Udovičić Pleština, koreograf je Staša Zurovac, scenograf i oblikovatelj svjetla je Deni Šesnić. Kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, a Davor Rocco potpisuje oblikovanje zvuka. Glumački ansambl čine: Bojana Gregorić Vejzović, Nika Ivančić, Anica Kontić, Ana Kvrgić, Lana Meniga, Barbara Nola, Mada Peršić, Tara Rosandić, Dijana Vidušin i Deni Sanković. U orkestru sviraju: Jurica Bajević, Jakov Gojmerac, Martina Jembrišak, Filip Lusavec, Sven Matijević i Filip Mlinarić. Zagrebačka premijera predstave je 19. rujna, a izvedbe 20., i 21. rujna te 25. i 26. listopada.

Foto: GK Gavella
Kazalište „Gavella“

U bogatoj kazalištnoj jeseni još nas očakuje premijera predstave „Sokol ga nije volio", dramski tekst jednog od najznačajnijih hrvatskih glumaca Fabijana Šovagovića, naslov je koji u povijesti kazališta "Gavella" zauzima posebno mjesto. Koprodukcijski se udružuju kazalište Gavella i HNK u Osijeku na istom naslovu, čija je režija povjerena Filipu Šovagoviću, glumcu kazališta "Gavella", ali i dramatičaru, filmskom redatelju, autoru kazališnih projekata... On je pak, u svojoj prvoj filmskoj ulozi, igrao u filmu "Sokol ga nije volio", koji je 1988. režirao Branko Schmidt. Potresna priča o sudbinama ljudi jednog slavonskog sela gurnutog u ratni vrtlog, gdje prolazak kolona daje do znanja tko su trenutno oni koji kažnjavaju, a tko kažnjeni, i danas je vrijedna kazališnog propitivanja, analize, igre.

Foto: GK Gavella
Kazalište „Gavella“

U studenom planiramo održati i 37. "Gavelline večeri". Kao i prethodnih godina, na festivalu će moći sudjelovati javna kazališta i kazališne zajednice u Hrvatskoj, kao i kazališta izvan Hrvatske. U svojih više od trideset godina postojanja "Gavelline večeri" upoznavale su publiku našeg najvećeg grada s vrhunskim kazališnim ostvarenjima, iz Hrvatske te zemalja u regiji. Festival izvrsnosti u kazalištu, što je glavni kriterij odabira predstava na "Večerima", nastoji promicati temeljno redateljsko i pedagoško načelo Branka Gavelle – suigru, između izvođača na sceni, te izvođača i publike, kroz kazališne susrete i dijaloge...

Foto: GK Gavella
Kazalište „Gavella“

Od počekta rujna na blagajni kazališta „Gavella“ moguće je nabaviti i pakete pretplate, a sve do 22. rujna pakete pretplate moguće je iskoristiti 40% popusta i pretplatu nabavite po povoljnijim cijenama.

Vidimo se u Frankopanskoj 10, jer tamo je – uvijek neka drama!

Foto: GK Gavella
Kazalište „Gavella“

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr