SPOMENICI

Župnik naručio poprsje Ive Andrića

28.08.2002.
u 00:00
Travnik, rodni grad književnoga nobelovca Ive Andrića, nema nigdje spomenik, a od 9. listopada njegova će bista krasiti dvorište travničke crkve u kojoj je kršten
Pogledaj originalni članak

TRAVNIK - Travnički župnik don Pavo Nikolić naručio je poprsje nobelovca Ive Andrića u prirodnoj veličini koje će biti postavljeno u župnom dvorištu. Poprsje od mramora, pristiglog iz Prilepa u Makedoniji, radi travnički umjetnik Marko Gido. O toj ideji don Nikolić nam je rekao:

- Ivo je Andrić kršten u našoj crkvi sv. Ivana Krstitelja ovdje u Travniku, a 9. listopada ove godine navršit će se točno 110 godina od njegova krštenja. Kako u Travniku nema spomenika Ivi Andriću, odlučio sam ga postaviti u crkveno dvorište. On je Hrvat i katolik, pa ako već neće grad i županija obilježiti spomen na svoga nobelovca, onda hoću ja. Hoće crkva. I kardinal Puljić suglasan je s idejom da se ostvari ovaj projekt i da se poprsje stavi uz sam ulaz u crkvu kako bi se vidjelo i s glavne ulice. Istina je također da još uvijek nitko iz općinskih i županijskih vlasti nije dao ni jednu jedinu marku da se ovaj projekt završi. A ja sam tražio potporu. Možda se nakon ovoga apela neki i sjete pa pomognu ostvarenje ovoga kulturnog projekta.

- Ja ću poštovati rok tako da će Andrićevo spomen-poprsje biti na svom mjestu za 110. godišnjicu njegova krštenja - rekao nam je kipar M. Gido. - Istina, nije baš jednostavno raditi ovako veliku skulpturu, ali vjerujem da će naručitelj biti zadovoljan kad rad bude gotov. Ovo je za mene do sada i najveći izazov - ta ipak je riječ o nobelovcu iz našega Travnika!

Napomenimo još da u župnom dvorištu crkve u Ovčarevu, mjestu nekoliko kilometara udaljenom od Travnika, stoji poprsje Ive Andrića odljeveno u bronci, rad akademskoga kipara Zdenka Grgića iz Sarajeva, koju su postavili franjevci.

S. Stipović

Pogledajte na vecernji.hr