Mijenjajte navike

Kokice iz mikrovalne, sapuni.... Ovo je 10 stvari koje razaraju vaš imunološki sustav

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Kokice iz mikrovalne, sapuni.... Ovo je 10 stvari koje razaraju vaš imunološki sustav
29.05.2014.
u 07:56
Kokice iz mikrovalne, antibakterijski sapuni, hrana iz konzerve... Doznajte zašto ti proizvodi štete vašem imunološkom sustavu.
Pogledaj originalni članak

Nisu samo virusi i bakterije prijetnja imunološkom sustavu. Prema portalu Yahoo (Shine) , ovo je 10 stvari koje narušavaju naš obrambeni sustav.

1. Kokice iz mikrovalne pećnice

Vrećice kokica za pripremu u mikrovalnoj pećnici obložene su neljepljivim kemikalijama (PFC) zbog kojih masnoća ne prodire kroz vrećicu. Te kemikalije narušavaju imunološki sustav, a cjepiva mogu biti manje učinkovita kod osoba koje imaju više razine PFC-a u organizmu. Te se kemikalije često nalaze i u mnogim sredstvima za čišćenje tepiha i uklanjanje mrlja pa pazite da ste im što manje izloženi.

2. Neprianjajuće posuđe

Ne trebate paničariti ako imate neprianjajuće lonce i tave. Ovi predmeti sadrže neke kemikalije koje se nalaze i u vrećicama s kokicama za mikrovalnu, kao i spojeve perfluorooktanoat (PFOA) i slična kemikalija PFOS. One će dospjeti u vaš organizam ako hranu pripremate u takvim, oštećenim loncima. Radije ih zamijenite posuđem od nehrđajućeg čelika. Nedavno istraživanje objavljeno u Environmental Health Perspectives otkrilo je da žene s višom razinom spojeva PFOA i PFOS u krvi imaju veće vjerojatnost da obole od osteoartritisa, degenerativne bolesti zglobova. Oni kod kojih je pronađena najviša koncentracija PFOA u krvi imaju najveći broj oboljenja štitnjače.

3. Usamljenost

Foto: Davor Puklavec/Pixell

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Naše imunološke stanice su "društvene", baš kao i mi. Te stanice skeniraju tijelo za bolesti, a zatim dijele informacije poput pčela, otkrilo je istraživanje. Ako niste društvena osoba, to može utjecati na imunološki sustav i borbu protiv bolesti, tvrde znanstvenici iz Ohija koji su nedavno otkrili da briga o međusobnim odnosima djeluje na organizam kao kronični okidač za stres i potiskuje imunitet. Prijašnja istraživanja utvrdila su da ćemo vjerojatnije biti bolesniji i ranije umrijeti ako nemamo dobar društveni život. Ako se dovoljno ne družite s drugim ljudima i ne znate kako steći nova prijateljstva, učlanite se u neko volontersko društvo i sudjelujte u projektima s drugim ljudima.

4. Nedostatak sna

Ako ste umorni i ne spavate dovoljno to može utjecati na smanjenje broja stanica u organizmu koje su nam potrebne u borbi protiv infekcija. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Chicagu otkrilo je da ako spavate samo 4 sata manje na tjedan smanjit će se za čak pola broj stanica koje se bore protiv infekcija i upala. Da biste to spriječili, nemojte gledati televiziju barem dva sata prije odlaska u krevet. Svjetlo s ekrana može zavarati mozak i stvoriti nesanicu. Pokušajte spavati od 7 do 9 sati tijekom noći.

5. Antibiotici

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Uzimanje antibiotika može srezati razinu citokina, hormonskih glasnika na koje se imunološki sustav oslanja za vrijeme bolesti. Prehlade i gripe, upale srednjeg uha i sinusa uzrokovane su virusima te uzimanje antibiotika neće pomoći u borbi protiv njih, ali će uništiti dobre bakterije u crijevima koje potpomažu imunološki sustav. Nemojte antibiotike uzimati "šakom i kapom", već samo onda kada je zaista potrebno i uz konzultacije s liječnikom. Ako ste dobili antibiotike, svakako pazite da u vrijeme terapije jedete dosta probiotskih jogurta za očuvanje crijevne flore.

6. Konzervirana hrana

Bisfenol A ili BPA, nalazi se u gotovo svakoj konzervi. Na Sveučilištu Michigan znanstvenici su 2010. godine otkrili da odrasle osobe s višim razinama BPA u tijelu imaju oslabljen imunološki sustav. Da biste bili sigurni da u organizam ne unosite BPA, kupujte radije zamrznutu hranu ili onu iz tetrapaka kada niste u mogućnosti pripremiti svježe.

7. Šećer

Ako pojedete 100 grama šećera, sposobnost bijelih krvnih zrnaca da ubiju bakterije odgađa se za pet sati, objavljeno je u časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Izbjegavajte hranu i pića koja su dodatno zaslađena i birajte one namirnice s niskom razinom šećera.

8. Dehidracija

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Tekućina pomaže "isprati" tijelo iznutra od raznih toksina i nečistoća. Većina nas je često dehidrirana, a da to i ne znamo, jer ne pijemo dovoljno tekućine. Stručnjaci upozoravaju da moramo piti najmanje dvije litre vode na dan. Ako vam je mokraća ujutro nakon buđenja tamne boje, to je znak da niste pili dovoljno tekućine. Popijte vode prije spavanja. Znak da vam je tijelo dovoljno hidratizirano je svijetla boja mokraće.

9. Antibakterijski sapuni

Istraživači sa Sveučilišta Johns Hopkins otkrili su da su djeca izložena antibakterijskim kemikalijama i proizvodima sklonija su razviti alergije na hranu i okoliš. Sasvim je dovoljno prati ruke običnim sapunom i vodom

10. Insekticidi

Uporaba insekticida u kućanstvu i na travnjacima u vrtu može povećati rizik od razvoja autoimunih bolesti. Žene koje su najmanje 6 puta godišnja došle u doticaj s nekim insekticidom imaju oko 2 ½ puta veću vjerojatnost za razvoj lupusa ili reumatoidnog artritisa. Koristite netoksične i organske proizvode za deratizaciju. U vrtu posadite biljke koje imaju prirodnu sposobnost odbijanja insekata.

>>Stres može znatno narušiti oralno zdravlje

>>Evo što sve možete s medom u 'kućnoj radinosti'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

NT
nije_to_samobor
08:12 29.05.2014.

Neki znanstvenici došli su do spoznaje da i motorna pila može prouzročiti zdravstvene neprilike poput kanala u koljenu, kraće noge ili sindrom usamljenog palca u cipeli.

DE
Dex
08:52 29.05.2014.

12. Zrak Ako ga udišete mogli bi u tijelo unesti viruse koji se prenose zrakom i tako nauditi imunološkom sustavu .......

Avatar rangojack
rangojack
08:19 29.05.2014.

Kljuc svega je zdrav razum i umjerenost. Znastvenici ce za sve naci stetne i zdrave strane.