Što je to sa šećerom?
Sve češće se ponavljaju upozorenja o štetnosti šećera i napuci stručnjaka kako ga je potrebno izbjegavati.
No, zašto je to tako i koliko je zapravo šećer zaista štetan po naše zdravlje?
Neumjerenost u jelu prijeti našem zdravlju rizikom od nastanka dijabetesa i pretilosti koja je posljednjih godina sve češće problem u svijetu. Nedavna istraživanja pokazala su da veći utjecaj na to ipak ima unos šećera nego prekomjerna količina hrane.
Svakih dodatnih 150 kalorija na dan koje osoba unese iz šećera povećava rizik od dijabetesa za jedan posto, čak i uz kontrolu tjelesne težine, tjelovježbu i kontrolu prehrane.
Veće količine šećera utječu i na zdravlje srca. Rezultati istraživanja provedenog na JAMA Internal Medicine centru pokazali su da veći unos šećera u organizam ima za posljedicu dvostruko veći rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima.
Neke vrste šećera su manje štetne
Šećera ima u voću, povrću i mliječnim proizvodima i ti su šećeri zdraviji od onih koji se dodaju raznim proizvodima kako bi im se poboljšao okus.
Riječ je o koncentriranim šećerima, uglavnom bez hranjivih tvari. Med i javorov sirup sadrže vitamine i minerale, ali ipak sadrže i veće količine šećera.
Čitajte deklaracije
Većina industrijskih prerađenih namirnica sadrži dodatni šećer. Čitajte deklaracije proizvoda i provjerite koliko je i kojeg šećera ili zaslađivača sadržano u određenom proizvodu prije kupnje.
"Prirodno" ne znači i bez šećera
Rijetko tko od nas pojede velike količine voća i na taj način u organizam unese veće količine šećera, ali kada je riječ o sokovima i sušenom voću, to je "druga pjesma". Umjetni voćni sokovi "bombardirat će nas" šećerom, ali nam neće dati vlakna koja su nam potrebna za kvalitetniju probavu. To za posljedicu ima taloženje kalorija u masnoće. Količina šećera u jednoj šalici svježeg voća jednaka je količini šećera u pola šalice prirodnog soka te jednoj četvrtini šalice sušenog voća.
Metabolizam secera u masti jos nije do kraja proucen. Takodjer se naslucuje da je razlog za nastanak dijabetesa u kontroli mehanizma rada gusterace, dakle u hipofizi, kao i nedostatnoj proizvodnji nekih enzima temeljem cega se vec postavljaju novi protokoli u lijecenju dijabetesa. Metabolizam secera je ono na cemu se zasniva animalni metabolizam, uz adekvatni unos proteina i zivotinjske masnoce; a metabolizam secera u masti rjesenje za spremanje zaliha za vrijeme nedovoljnog unosa secera. Naravno da apsolutno treba izbjegavati preradjenu hranu i skrivene secere u takvoj hrani i gotovim jelima te konzumirati vise sirovih namirnica, ali izjaviti da je prirodni secer u smislu onoga prisutnog u medu, vocu i povrcu za osobu koja nema metabolicki hromonalni poremecaj stetan je razmjerno zlocinu. Treba dignuti guzicu od ekrana i trositi ono sto pojedemo, pa nikakav secer nece biti problem.