ČEST PROBLEM

Ako ste skloni žgaravici, ovih osam namirnica izbacite iz prehrane već danas!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
28.08.2024.
u 06:00
Simptome žgaravice možemo ublažiti, pa čak i potpuno ukloniti pravilnim izborom odnosno izbjegavanjem određene hrane
Pogledaj originalni članak

Žgaravica je vrlo čest problem koji je, kažu liječnici, povezan s načinom života. To je zapravo dobra vijest jer znači da sami možemo ublažiti, pa čak i potpuno ukloniti simptome ove zdravstvene smetnje, i to prvenstveno pravilnim izborom odnosno izbjegavanjem određene hrane. Ovo su namirnice koje mogu pogoršati žgaravicu.

Kofein: Kava, a i neke vrste čajeva, mogu povećati proizvodnju kiseline te opustiti donji sfinkter, mišić koji sprječava povratak kiseline iz želuca u jednjak, što uzrokuje žgaravicu. Posebno izbjegavajte prvu jutarnju kavu piti prije nešto što nešto pojedete.

Gazirana pića: Gazirana pića također sadrže kofein, a karbonizacija stvara veći pritisak u želucu koji može potisnuti hranu ili kiselinu natrag u jednjak, što može uzrokovati žgaravicu. Isto vrijedi i za različita dijetalna pića.

Čokolada: Omiljena slastica sadrži visok udio kakaa i masnoća te kofeina, što također može uzrokovati refluks i problem sa žgaravicom. Ako već morate jest čokoladu, birajte tamniju, s manje masnoća i mlijeka.

Citrusno voće: Naranča, limeta, grejp i slične namirnice bogate su kiselinama i fruktozom koje mogu pogoršati tegobe osoba koje pate od žgaravice. Umjesto njih, birajte alkalno voće, kao što su banane i dinje.

Začinjena hrana: Hrana s puno pikantnih začina može pogoršati žgaravicu, posebice ako inače niste navikli na konzumaciju takve hrane. Povratak kiseline u jednjak usporit će vašu probavu te učiniti jednjak i želudac osjetljivima.

Pržena ili masna hrana: Masna hrana teže se probavlja i duže ostaje u želucu, potičući ga da proizvodi više kiseline. Takva hrana opušta mišić koji treba spriječiti povratak kiseline u jednjak, što često dovodi do žgaravice.

Rajčice: Rajčice su vrlo zdrava namirnica, bogata antioksidansima i likopenom, biljnom spoju koji može smanjiti rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti. Međutim, one također mogu pogoršati simptome refluksa jer sadrže jabučnu i limunsku kiselinu.

Alkohol: Puno je razloga zbog kojih uopće ne biste trebali konzumirati alkohol ili barem konzumaciju svesti na minimum. Žgaravica je jedan od njih. Alkohol iritira grlo, jednjak i želučanu sluznicu te može povećati proizvodnju i povratak želučane kiseline u jednjak.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.