VRIJEME ZA PROMJENU

Ako želite zdravo srce, ovo su namirnice koje morate uvrstiti u svoju prehranu već danas

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
02.08.2024.
u 07:00
Da biste održali svoje srce zdravim, uz redovnu tjelesnu aktivnost, trebali biste voditi računa i o tome što i koliko stavljate na tanjur
Pogledaj originalni članak

Kardiovaskularne bolesti vodeći su javnozdravstveni problem u svijetu. Iznimka nije ni Hrvatska, istraživanja pokazala kako 40 posto hrvatskih građana umire od bolesti srca i krvožilnog sustava. Da biste održali svoje srce zdravim, uz redovnu tjelesnu aktivnost, trebali biste voditi računa i o zdravoj prehrani. Stručnjaci australske organizacije Heart Foundation otkrili su koje namirnice mogu pomoći u prevenciji bolesti srca.

Voće, povrće i cjelovite žitarice: Ove namirnice sadrže mnoštvo vitamina i minerala, kao i vlakana i antioksidansa koji su odlični u prevenciji srčanih bolesti. Uz sezonsko voće i povrće, u prehranu uvrstite žitarice kao što su smeđa riža, zob i kruh sa sjemenkama.

Hrana bogata proteinima: Meso, poput piletine, zdravo je za srce, no crveno meso trebali biste jesti maksimalno tri puta tjedno. Proteini se nalaze i u jajima, no najbolji izbor je povrće poput graha, slanutka, leće i orašastih plodova. Dobar izbor proteina su i plodovi mora te riba.

Nezaslađeno mlijeko, jogurt i sirevi: Ove su namirnice odličan izvor kalcija, proteina i minerala. Uvijek birajte nezaslađeno mlijeko i proizvode bez šećera, a ako imate problema s kolesterolom, izbjegavajte proizvode od punomasnog mlijeka.

Zdrave masti i ulja: Osim u proizvodima životinjskog porijekla, korisne masti možemo dobiti i iz biljaka. Kako biste to postigli, uvrstite u prehranu avokado, masline, orašaste plodove i sjemenke. Ove će namirnice utjecati na smanjenje kolesterola u vašem organizmu.

Začini: Kako bi nam hrana bila ukusnija, često je previše solimo, a upravo je sol jedan od najvećih neprijatelja našeg organizma. Najviše je ima u prerađenoj, industrijskoj hrani. Umjesto soli, u jela koja pripremate stavljajte začinsko bilje koje možete i sami uzgojiti, poput peršina, bosiljka, majčine dušice i dr.

Hrana koju valja izbjegavati: Ako želite zdravo srce, izbacite iz prehrane prerađenu hranu, kao što su razni slatkiši, poput čokolade i keksa, ali i grickalice, poput čipsa. Izbjegavate i zaslađena i gazirana pića te fast food.

Pazite na veličinu porcija: Prejedanje nije dobro za srce, čak ni kada se radi o unosu namirnica koje smatramo zdravima. Stoga uvijek vodite računa o tome da tijekom obroka ne pretrpavate tanjur hranom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.