vodeća bolest današnjice

Alzheimerovu bolest može spriječiti ovaj sastojak iz vina i tamne čokolade?

Foto: Thinkstock
Alzheimerovu bolest može spriječiti ovaj sastojak iz vina i tamne čokolade?
21.09.2015.
u 08:40
Nalazi prikupljeni na 119 ispitanika pokazuju i kako resveratrol utječe na djelovanje gena SIRT1 koji se već od ranije povezuje s dugovječnošću.
Pogledaj originalni članak

Visoke doze resveratrola prisutnog u crnom vinu može biti učinkovit protiv Alzheimerove bolesti, zaključak je preliminarnih kliničkih istraživanja američkih znanstvenika sa Sveučilišta Georgetown čiji su rezultati objavljeni u časopisu Neurology.

Osim u vinu, antioksidans resveratrol je prisutan i u tamnoj čokoladi.

Prvi put se otkrilo da primjena iznimno visokih doza resveratrola (ekvivalent za 1000 boca vina) može imati učinak na mozak osoba s blagom do umjerenom Alzheimerovom bolešću te stabilizirati prisutnost proteina ključnog za progresiju ovog oblika demencije. U sljedećoj fazi istraživanja znanstvenici će testirati može li resveratrol usporiti razvoj Alzheimerove bolesti, a pritome će koristti sintetiziranu pročišćenu inačicu resveratrola koja nije komercijalno dostupna.

Nalazi prikupljeni na 119 ispitanika pokazuju i kako resveratrol utječe na djelovanje gena SIRT1 koji se već od ranije povezuje s dugovječnošću.

Alzheimerova bolest je vodeća bolest današnjice koja pogađa čak 11% osoba starijih od 70 godina, a 21. rujna obilježava se Svjetski dan Alzheimerove bolesti.

Najčešće se javlja u petom i šestom desetljeću života, a napreduje vrlo brzo.

>>Iz jednostavnog testa doznat ćemo kakve nas bolesti čekaju i lako ćemo ih spriječiti

>>Zbog tableta za spavanje raste rizik od demencije za čak 54 posto

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.