Kako druženje uz američki roštilj izgleda u Zagrebu, pokazali su gastronomadi u svom klubu ugostivši uz pokroviteljstvo Whirlpoola poznate Zagrepčane i prijatelje Whirlpoola. Posebni gosti bili su James B. Foley, veleposlanik SAD-a, Milan Bandić, Don Markušić, predsjednik Američke gospodarske komore u Zagrebu, glumci, novinari, a svi redom – priznali su – gurmani.
Standardna ‘'leteća'’ postava američkih roštiljada – piletina – modificirana je, a svinjska rebarca zamijenila je veprovina. '‘Krivac'' je za ovakve eksperimente, koji su dočekani s oduševljenjem, Grga Bokšić koji je eksperimentirao s novim načinima pripreme mesa u Whirlpoolovim uređajima. U Klubu gastronomada, inače poslovnog partnera Whirlpoola, gastronomadi su pripremili jela kojima su dočarali američku gastronomsku priču – posebno se osvrćući na Michigan.
Luk, rikula, metvica...
Roštiljada ne bi bila prava da je ne prate kolutovi pečenog luka, no s obzirom na to da smo na Mediteranu, osvježena je rikulom i vinima podruma Markota iz Pleternice.
U vrhunskoj pokaznoj kuhinji koja je postavljena u Klubu gastronomada tako je prvo pripremljeno jelo "UP pastry“, odnosno Upper Peninsula pastry – svojevrsna pogača punjena sjeckanim mesom i povrćem koja se tradicionalno pripremala u vrijeme industrijske revolucije Michigana i SAD-a kao cjelovito dnevno jelo radnika i rudara.
Slijedila su jela vezana američki BBQ, no pomalo izmijenjenih recepata kako je to i uobičajeno kod gastronomada – umjesto tradicionalnog "chicken wingsa“ pripremljen je "turkey wings“, a umjesto standardnih svinjskih rebara u umaku BBQ, odnosno poznatih "spare ribsa", na tanjurima su se našla rebarca mladih veprova.
Ništa bez graševine
Kao glavno jelo pripremljen je ramstek pečen u komadu na dvije temperature, koji je prethodno mariniran u medu, menti i čaju, pa postavljen na podlogu od rikule i svježeg peperminta uz "onion rings“ – kolutove od paniranog luka.
Za desert gastronomadi su nas upoznali s još jednom michiganskom gastroikonom, a to je menta po čijem je uzgoju ta američka savezna država poznata. Tako je i desert – mousse od čokolade s mentom na podlozi od speculasa sa krokantom – sjajno zaokružio ovu veliku proslavu.
a znaš novo američki vjerojatno i dim imaju u prahu