režu zdravo tkivo

Angelina mastektomijom pokrenula trend koji bi ženama mogao naškoditi

Foto: Paul Rogers/News Syndication/PIXSELL
Angelina Jolie
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
angelina jolie
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
angelina jolie
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
angelina jolie
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
angelina jolie
22.05.2014.
u 18:15
69 posto žena koje su odstranile obje dojke operaciji su se podvrgnule bez medicinski opravdane nužnosti.
Pogledaj originalni članak

Hollywoodska ljubimica Angelina Jolie lani je u veljači odstranila obje dojke nakon što su joj liječnici priopćili da ima 87 posto šanse da oboli od raka dojke.

Od zloćudne je bolesti ranije preminula njezina majka, a Angelina je napravila dvostruku mastektomiju kako bi smanjila rizik od oboljenja. Kod većine osoba rizik je oboljenja 12,5 posto.

Nakon istupa slavne glumice u javnost liječnici diljem svijeta bilježe sve veći broj zahtjeva za istom operacijom i kod žena kojima je dijagnosticiran rak dojke. U strahu da će se bolest vratiti ili se javiti i u zdravoj dojci, žene se odlučuju obje odstraniti. No čini se kako je kod većine njih takav invazivan zahvat bio - nepotreban.

Najnovija studija pokazuje kako su se dvije trećine koje su se podvrgnule odstranjivanju i zdrave dojke toj operaciji podvrgnule bespotrebno. Odnosno, odstranjivanje obiju dojki nije smanjilo rizik  razvoja bolesti, a nepotreban operativni zahvat oslabljuje ionako narušeno zdravlje organizma. 

Istraživanje je provedeno u SAD-u nad 1447 žena koje su liječene od raka dojke, a od kojih se 8 posto podvrgnulo dvostrukoj mastektomiji.

69 posto žena koje su odstranile obje dojke  operaciji su se podvrgnule bez medicinski opravdane nužnosti. Kod njih je, navodi se, rizik da se i u drugoj dojci razvije tumor bio jako malen, jer obiteljska anamneza  nije bilježila rak dojke, niti su bile pozitivne na genske mutacije BRCA 1 ili BRCA 2, piše Fox News.

- Ako odstranite zdravu dojku, to nikako ne znači da ćete smanjiti rizik vraćanja bolesti, kazala je voditeljica istraživanja dr. Sarah Hawley sa Sveučilišta Michigan. Ne preporučuje zato dvostruku mastektomiju ženama kod kojih ne postoji genetska mutacija i povijest bolesti u obitelji.

>>Liječnici: Angelina Jolie donijela je dobru odluku

>>Izloženi smo im svaki dan, a mogu uzrokovati rak dojke

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.