'Apgrejdali' smo lijenu pitu u pitu od sira i oraha – marljivost se isplatila!

Foto: Nina Mrvica
'Apgrejdali' smo lijenu pitu u pitu od sira i oraha – marljivost se isplatila!
11.03.2023.
u 07:00
Vikend je pa smo zaslužili pitu s dva sloja nadjeva, a kad već možemo birati neka to budu orasi. Ovu smo pitu svi probali barem jednom u životu i dobro pamtimo njezin okus jer podsjeća na djetinjstvo.
Pogledaj originalni članak

Kombinacija nadjeva od sira i oraha često se pojavljuje u receptima za tradicionalne kolače, a nama je ova omiljena. Isprobajte recept gastroblogerice Nine Mrvice i uživajte u poslastici kojoj se nema što oduzeti niti dodati, jednostavno je savršena. Nina napominje da bi kolač trebalo pojesti unutar pet dana, vjerujemo da vam to neće biti problem.

Foto: Nina Mrvica

Pita od oraha i sira

Sastojci za tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 4 žumanjka
  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 65 g šećera
  • 12 g praška za pecivo (jedna vrećica)
  • prstohvat soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Nadjev od oraha:

  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 100 ml mlakog mlijeka
  • 1 žličica ruma, po želji

Nadjev od sira:

  • 500 g svježeg sira 
  • 150 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 4 bjelanjka
  • prstohvat soli

Priprema:

U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi izradite maslac i šećer, dodajte ekstrakt vanilije i žumanjke koje ste prethodno lagano umutili. U zasebnoj posudi pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Brašno dodajte smjesi s maslacem pa izradite tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela pa svaki omotajte prozirnom folijom. Spremite u hladnjak na pola sata. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup približnih dimenzija 30 x 20 cm. Na dno kalupa postavite papir za pečenje pa kalup s rubovima namastite. Polovicu tijesta razvaljajte na dimenzije kalupa pa ga postavite na dno.

Foto: Nina Mrvica

Za nadjev od oraha mljevene orahe pomiješajte sa šećerom, mlakim mlijekom i rumom. Smjesu ravnomjerno rasporedite po tijestu.

Za nadjev od sira mladi sir ocijedite od viška vode pa ga izradite mikserom sa šećerom i vanilijom. Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u snijeg, pazite da snijeg ne bude previše čvrst kako bi ga lagano umiješali u sir. Pomoću špatule bjelanjke sjedinite sa sirom i šećerom. Nadjev ravnomjerno rasporedite po nadjevu od oraha. Poravnajte površinu pomoću špatule.

Drugu polovicu tijesta izvadite iz hladnjaka pa je pomoću ribeža ravnomjerno naribajte po površini kolača. Kolač pecite na 180 stupnjeva 40-45 minuta, odnosno dok vam površina ne poprimi lijepu rumenu boju. Ohladite i po želji pospite šećerom u prahu.

Koristite domaći limun

Sad je vrijeme da napravite lemon curd – predivnu kremu citrusnog okusa

Lemon curd je predivan, nježno kremasti namaz od limuna. Potječe iz Engleske gdje se krajem 19. i početkom 20. stoljeća tradicionalno služio uz popodnevni čaj. Riječ curd nema prijevod u hrvatskom jeziku. Nije marmelada, nije ni puding, nego je svilenkasta krema citrusnog okusa. Lemon curd možete namazati na kruh (obični ili bilo koju vrstu slatkog), puniti muffine, kroasane, pite, palačinke...

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.