Danas je Fašnik

Vrijeme je za 'obične' domaće krafne, a mi smo pronašli najbolji recept!

Nina Mrvica
21.02.2023.
u 06:36

Postoji niz sličnih recepata za krafne i ako ste ih, unatoč nikad većoj ponudi, odlučili pripremiti sami vjerojatno nije lako odlučiti se za jedan. Ako još uvijek nemate vaš omiljeni recept, probajte ovaj. Vjerujemo da će vam se svidjeti.

Tijestu za krafne treba neko vrijeme prije nego počnete s pečenjem. Napravite sve do 4. koraka u pripremi (zamijesite tijesto i pustite da odmori 1-2 sata, odnosno dok se ne udvostruči), zatim ga lagano pritisnite kako bi izašao zrak te zdjelu prekrijte prozirnom folijom i spremite u hladnjak. Kada tijesto izvadite iz hladnjaka odmah je spremno za valjanje i oblikovanje. Nastavite s korakom broj 4 iz pripreme. Ako nemate nastavak za punjenje krafni upotrijebite slamku. Slamku otkidajte na 5 centimetara dužine i postavite je na vrh dresir vrećice kojoj ste odrezali mali komadić kako bi slamka prošla. Ako nemate dresir vrećicu možete upotrijebiti prozirnu vrećicu za domaćinstvo (onu za pohranu ili zamrzavanje hrane), savjetuje Nina Mrvica autorica ovog izvrsnog recepta.

Foto: Nina Mrvica

Domaće krafne

Sastojci (za približno 15 krafni):

  • 220 ml mlakog mlijeka
  • 50 g šećera
  • 7 g suhog kvasca ili 20 g svježeg kvasca (pola kocke)
  • 3 jaja L veličine
  • 500 g glatkog brašna
  • 100 g maslaca sobne temperature
  • prstohvat soli
  • 1 žličica ruma
  • 1 žličica arome vanilije
  • 1/2 žličice naribane korice limuna

Dodatno:

  • 1 l ulja za prženje
  • šećer u prahu – za posipanje
  • punjenje po želji

Priprema:

U posudu stavite suhi ili razmrvite svježi kvasac, dodajte mu šećer i mlako mlijeko. Pokrijte i pustite 10-20 minuta da nabubri. Neka vam mlijeko bude mlako, ne vruće. U zdjelici razmutite jaja. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite uzdigli kvasac pa dodajte razmućena jaja i sve povežite nastavkom za tijesto ili običnim mikserom. Smjesi dodajte aromu vanilije, rum i naribanu koricu limuna. Potom dodajte brašno i sol. Mikserom s nastavkom za tijesto ili klasičnim mikserom sa spiralnim nastavcima krenite izrađivati tijesto. Kada se sve poveže i nema suhih dijelova krenite dodavati maslac. Dodajte ga postepeno, komad po komad. Miksajte najmanje 10 minuta. Tijesto vam se treba odvajati od stijenki posude ali i dalje biti mekano i pomalo ljepljivo.

Foto: Nina Mrvica

Tijesto prebacite u nauljenu posudu i pokrijte je prozirnom folijom. Ostavite je na toplom mjestu da se udvostruči. Za ovo će vam trebati 1 do 2 sata. Ovaj korak možete skratiti ako posudu s tijestom stavite u pećnicu ugrijanu na 50 stupnjeva. Kada je tijesto udvostručilo svoj volumen, prebacite ga na pobrašnjenu radnu podlogu.

Foto: Nina Mrvica

Oblikovanje i prženje:

Tijesto razvaljajte na debljinu od jednog centimetra. Pomoću okruglog rezača za tijesto ili ruba čaše utisnite okrugle oblike. Ostatak tijesta nanovo razvaljajte pa i u njega utisnite okrugle oblike.Tijesto pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji oko 20 minuta, odnosno dok vam krafne lijepo ne narastu. Ugrijte ulje u loncu srednje veličine. Kada vam je ulje spremno za prženje (175 stupnjeva ili kada uronite vrh drvene kuhinjske žlice oko koje se stvaraju ravnomjerni manji mjehurići ulja) smanjite vatru na laganu.

Stavljajte najviše 3 do 4 krafne istovremeno. Stavljajte na ulje onu stranu krafne koja je bila gornja kako bi donjoj strani tijesta koja je stajala na radnoj površini dali vremena da se digne. Ovako će vam krafne biti istog izgleda s obje strane. Poklopite lonac samo dok pržite prvu stranu. Lagano odignite krafnu s ulja, ako je poprimila rumenu boju okrenite je na drugu stranu. Sada ne poklapajte lonac. Pripazite da vam krafna porumeni, ali da pritom ne potamni previše. Dovoljno je do 2 minute prženja, ali ovo ovisi o vašoj vatri i zagrijanosti vašeg ulja.

Krafne izvadite na pripremljeni kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće s njih. Nakon punjenja ih pospite šećerom u prahu. Ako želite krafne posute šećerom i cimetom, pripremite posudu u koju uspite 150 g šećera i 2 žlice cimeta. Krafne odmah stavljajte u pripremljenu posudu te ih uvaljajte s obje strane.

Foto: Nina Mrvica

Kako ih napuniti?

Krafne možete puniti tako da punjenje stavite u dresir vrećicu s uskim nastavkom za punjenja ili da se koristite slamkom. Možete ih puniti bočno ili po sredini. Ako ih punite bočno, tada ih složite okomito zabodite vrh nastavka za punjenje i istisnite malo nadjeva.Ako ih punite na vrhu, tada nastavak zabodite u sredinu gornjeg dijela krafne i istisnite malo nadjeva. Ako koristite čvršće kreme poput one od vanilije ili druge po vašem izboru, možete zarezati crtu na gornjoj strani krafne (oko 3 centimetra dužine) pa krafnu napuniti kremom.

 

Komentara 1

JO
jocoudriga
07:55 21.02.2023.

Umjesto obilja recepata za krafne, educirajte pretilu naciju koliko je šećer opasan po zdravlje i život!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije