poboljšava okus umaka

Bacate vodu u kojoj ste kuhali tjesteninu? Prestanite to raditi, možete ju ponovno iskoristiti

Foto: Shutterstock
Bacate vodu u kojoj ste kuhali tjesteninu? Prestanite to raditi, možete ju ponovno iskoristiti
03.11.2022.
u 12:30
Kako biste dobili najviše iz pripreme tjestenine, a i da vam voda ima najbolju gustoću i okus, bitno je kod kuhanja tjestenine ne pretjerati s količinom vode
Pogledaj originalni članak

Bacite li nakon kuhanja ocijeđenu vodu od tjestenine, činite veliku pogrešku. Mnogi ne znaju da voda u kojoj se prethodno kuhala tjestenina sadrži veliku količinu škroba koji umacima daje savršenu svilenkastu teksturu. Kuhari škrobnu vodu nazivaju još i 'tekuće zlato', upravo zato što su svega dvije, tri žlice dovoljne da bilo koji umak pretvore u najukusniji dodatak tjestenini, piše Reader's Digest

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

Foto: Thinkstock
Kuhanje
Foto: Thinkstock
janjeće pečenje
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Shutterstock
Kuhinja
Foto: Thinkstock
Mikrovalna pećnica, hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Getty Images
Tjestenina
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Hotel Dunav
Foto: Thinkstock
Brokula
Foto: Shutterstock

Kako biste dobili najviše iz pripreme tjestenine, a i da vam voda ima najbolju gustoću i okus, bitno je kod kuhanja tjestenine ne pretjerati s količinom vode. U lonac ulijte samo onoliko vode koliko je potrebno da prekrijete tjesteninu. Kad se tjestenina skuha u vodi, ostaje koncentracija škroba, što će bilo kojem umaku ili juhi kojem dodate malo vode sa škrobom, dati svilenkasti izgled i baršunastu teksturu. Ako stavljate ulje u vodu kako se tjestenina ne bi slijepila, nemojte. Umjesto toga u prvih par minuta dobro promiješajte tjesteninu i stavite ju kuhati na laganu vatru. 

Škrobna voda u kojoj se kuhala tjestenina onemogućava razdvajanje ulja i vode iz umaka, čineći umak glatkom, sjedinjenom smjesom. Dakle, svaki put kada kuhate tjesteninu, ocijeđenu vodu ostavite po strani i u umak dodajte nekoliko žlica. 

Iako vam je za umak dovoljno tek nekoliko žlica, preostalu škrobnu vodu nemojte baciti. Prelijte ju u kalupe za led i zamrznite. Svaki put kada pripremate rižoto, umak, gulaš ili čak juhu dodajte dvije smrznute kocke i vaše će jelo dobiti potpuno novu dimenziju.

Cijelo vrijeme pogrešno ribate sir: Ovaj trik olakšat će cijeli posao!  

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

AF
afer
13:48 03.11.2022.

Navodno ta voda smanjuje hemoroide... :-)))))

DM
drazen.muhvic
12:54 03.11.2022.

Samo neznalice i Gordon Ramsey stavljaju ulje u vodu za kuhanje tjestenine...