Poznata slastičarka Petra Jelenić:

Badnjak je rezerviran za sushi, a Božić za puricu

Badnjak je rezerviran za sushi, a Božić za puricu
24.12.2015.
u 09:51
Vanilin kiflice, prhka makovnjača i čokoladni bakin kolač slastice su bez kojih Petra ne može zamisliti svoj jelovnik za Božić
Pogledaj originalni članak

Kao što Proustov junak u romanu "U potrazi za izgubljenim vremenom" svoje djetinjstvo prepoznaje u mirisu i okusu kolača, tako i kuharici Petri Jelenić okus smeđeg kolača njezine bake Vilme priziva uspomene na Božiće njezina djetinjstva. Kako je njezina baka pripremala ovaj kolač Petra će pokazati sutra u svojoj emisiji "Slatka kuharica" koja je na programu HTV-a 2 u 16.20 sati.

Sljubila moderno i tradiciju

Što će se još pronaći na blagdanskom stolu ove vrsne slastičarke otkrila nam je sama Petra.

– Kod mene Božić ne može proći bez makovnjače i maminih mlinaca. Za Božić je uvijek tradicionalni meni s nezaobilaznom puricom.

Božić ne može proći bez vanilin kiflica, prhke makovnjače i čokoladnog kolača po receptima moje bake – kaže nam Petra i dodaje kako njezin jelovnik za Badnjak odstupa od tradicije.

– Badnjak je kod mene nešto drukčiji jer suprug i ja uvijek pripremamo sushi koji jednostavno obožavamo – otkrila nam je Petra. Svoje prve slastičarske korake napravila je u jednoj maloj slastičarnici na Jarunu gdje je, kaže, stekla radne navike koje su joj izvrsno došle na drugom poslu u hotelu Sheraton, a nakon toga uslijedilo je mjesto chefice slastičarstva u luksuznom hotelu u Dubaiju. Nakon povratka u Hrvatsku radila je u najboljim domaćim restoranima i hotelima sve dok nije otvorila svoj Mak na konac. U svojoj patisseriji Petra na kreativan način osmišlja i radi moderne slastice s tradicionalnim i provjerenim namirnicama, a po sličnom konceptu rađena je i njena televizijska emisija čije je prikazivanje počelo 19. prosinca.

Držite se provjerenog

– Ovaj projekt mi je najdraži do sada zato što sam najviše naučila, na neki način smo trajno zabilježili prekrasne recepte i načine rada i pritom sam upoznala puno divnih ljudi – ističe Petra. U svakoj epizodi Petra posjećuje drugi dio Hrvatske poznat po određenoj slastici, pronalazi majstore ili majstorice toga recepta i postaje njihova učenica na jedan dan, što je, kaže Petra, za nju neprocjenjivo iskustvo.

– Podsjetila sam se kako su se nekad radili kolači, prisjetilo me to i kako su kolače nekada pripremale moje bake. Moram priznati da me fasciniralo to što su domaćice kod kojih sam gostovala radile vučena tijesta na različite načine, a sve su imale iste rezultate. Za Novu godinu nema posebnih planova, ali ima samo jednu želju i savjet: – Želim samo zdravlje, a domaćicama savjetujem da se za pripremu novogodišnjih kolača drže provjerenih recepata ako su u stisci s vremenom.

>>Preselite božićnu bajku na svoj stol. Ova jestiva božićna drvca će vas oduševiti

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.