Simbol Zagorja

Bakine tajne pravih štrukli: Priprema zahtijeva kvalitetne sastojke i puno strpljenja

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
09.09.2024.
u 10:25
Iako je gastronomska ponuda bogata i raznolika, zagorski su štrukli jelo koje je ponosni predstavnik ovoga kraja, a čiji recept ima svaka prava zagorska hiža.
Pogledaj originalni članak

Pitomi brežuljci, zelene doline, plodna polja i šareni vinogradi, beskrajan pogled koji spaja bogatu tradiciju i uvijek dobro raspoložene domaćine za koje, iz prve ruke, možemo reći da svoje goste neće ostaviti gladne. Pogađate, riječ je o Zagorju. Bez obzira na godišnje doba, kraj je ovo koji će uvijek ponuditi ono najbolje, bilo da je riječ o bogatoj kulturi, netaknutoj prirodi ili gastronomiji koja će oduševiti i najzahtjevnija nepca. 

Simbol Zagorja

Zagorski štrukli, jedno od najpoznatijih jela iz hrvatske regije Zagorje, predstavljaju istinski kulinarski simbol ovog područja. Njihova povijest seže nekoliko stoljeća unatrag, u doba kada su zagorski seljaci nastojali maksimalno iskoristiti dostupne resurse. Unatoč skromnim sastojcima, kao što su brašno, sir, vrhnje, jaja i sol, štrukli su postali omiljeno jelo i u plemićkim domovima, gdje su se često pripremali u posebnim prilikama.

Foto: Shutterstock

Skromno jelo bogatog okusa danas možemo pronaći u brojnim varijantama, a tradicionalni recepti za pripremu štrukli prenosili su se s generacije na generaciju i svaka je domaćica imala svoj mali tajni dodatak koji ih je činio posebnima. Upravo zbog te raznolikosti u pripremi, danas možemo naići na razne varijante štrukli, ali osnovni sastojci i tehnike pripreme ostali su gotovo nepromijenjeni.

Razne varijacije

Za pripremu zagorskih štrukli potrebni su jednostavni sastojci koji su uvijek dostupni u svakom domaćinstvu. Tijesto se priprema od brašna, jaja, malo soli i vode. Ključ uspjeha leži u dobrom razvlačenju tijesta, koje mora biti dovoljno tanko, gotovo prozirno, ali ne smije pucati. Priprema tijesta zahtijeva vještinu i strpljenje te je često u obiteljima ovo bio posao koji su radile bake i mame, dok su mlađi učili tajne njegova razvlačenja.

Foto: Shutterstock

Nadjev za štrukle najčešće se priprema od svježeg kravljeg sira, vrhnja, jaja i soli. Ovaj jednostavan nadjev daje štruklima njihov karakterističan okus i sočnost. Nakon što se tijesto tanko razvuče, premazuje se nadjevom te se pažljivo mota i reže na komade. Svaki komad zatim se pažljivo oblikuje i priprema za kuhanje ili pečenje, ovisno o željenom načinu pripreme. 

Načini pripreme

Kuhani štrukli: Ova varijanta priprema se kuhanjem štrukli u blago posoljenoj vodi. Rezultat su mekani, nježni štrukli s glatkim tijestom koje se topi u ustima.

Pečeni štrukli: Ovo je vjerojatno najpoznatija i najomiljenija varijanta štrukli. Nakon što se zarolaju i izrežu, štrukli se slažu u posudu, premazuju mješavinom vrhnja i jaja te se peku u pećnici dok ne dobiju zlatno-smeđu koricu.

Slani štrukli: Klasični zagorski štrukli najčešće se pripremaju u slanoj verziji, s nadjevom od svježeg kravljeg sira, jaja i vrhnja.

Slatki štrukli: Iako su slani štrukli najpoznatiji, postoje i slatke verzije ovog jela. Slatki štrukli pripremaju se s dodatkom šećera u nadjev, a ponekad se dodaju i grožđice ili voće, poput jabuka ili marelica.

“Male tajne”

Priprema štrukli prije svega zahtijeva puno strpljenja, posebno ako se s ovim kulinarskim izazovom susrećete prvi put, no uz ovih nekoliko trikova, posao postaje lakši:

  • Glatko, elastično tijesto temelj je dobrih štrukli. Tijesto se mora pažljivo zamijesiti i ostaviti da odstoji kako bi postalo dovoljno mekano i lako za razvlačenje. Ručno razvlačenje tijesta prava je umjetnost, koja zahtijeva praksu i osjetljivost.
  • Nadjev za štrukle tradicionalno se priprema od svježeg kravljeg sira, jaja i kiselog vrhnja. Sir treba biti svjež i blago kiselkast, dok se vrhnje koristi za postizanje kremaste teksture. Za slatke varijante dodaje se šećer i voće po želji.
  • Prilikom punjenja i oblikovanja, tijesto se pažljivo rola kako bi se stvorili ujednačeni komadi.
  • Ovisno o vrsti štrukli, odabire se tehnika kuhanja ili pečenja. Kuhani štrukli zahtijevaju točno vrijeme kuhanja kako bi se postigla savršena tekstura, dok pečeni štrukli trebaju biti premazani vrhnjem i pečeni na odgovarajućoj temperaturi kako bi se dobila hrskava korica.

Osnovni recept

Za tijesto:

-500 grama glatkog brašna

-50 ml ulja

-250 ml mlake vode

-sol

Priprema

U veću zdjelu prosijte brašno i napravite udubljenje u sredini. Dodajte ulje i prstohvat soli. Polako dodajte toplu vodu dok miješate sastojke rukama ili kuhačom.

Tijesto zamijesite dok ne postane glatko i elastično. Ako je tijesto previše suho, dodajte još malo vode, a ako je previše ljepljivo, dodajte još malo brašna.

Oblikujte tijesto u kuglu, premažite ga uljem i ostavite ga da odmara pokriveno krpom najmanje 30 minuta.

Za nadjev:

-500 g svježeg kravljeg sira

-1 jaje

-4 žlica kiselog vrhnja

-Sol po ukusu

Priprema

U zdjeli pomiješajte svježi kravlji sir, jaje, kiselo vrhnje i sol. Nadjev mora biti kremast, ali ne previše vodenast.

Razvlačenje tijesta

Na čistoj kuhinjskoj krpi ili stolnjaku pospite malo brašna. Stavite tijesto na sredinu i počnite ga razvlačiti valjkom, a zatim rukama pažljivo razvucite tijesto u tanki sloj. Tijesto treba biti prozirno, ali pazite da se ne potrga.

Foto: Shutterstock

Punjenje i oblikovanje štrukli

Po razvučenom tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev. Zatim uz pomoć krpe zarolajte tijesto s nadjevom s jedne strane prema drugoj, stvarajući duguljasti rolat. Oštrim nožem ili rubom tanjura izrežite štrukle na komade duljine 5 do 7 cm.

Pečeni ili kuhani?

Kuhani štrukli

U velikom loncu zagrijte vodu do vrenja i dodajte prstohvat soli. U kipuću vodu pažljivo spustite štrukle i kuhajte ih 15 do 20 minuta dok ne isplivaju na površinu. Izvadite ih žlicom s prorezima i poslužite tople, preliveno kiselim vrhnjem ili krušnim mrvicama preprženim na malo maslaca.

Pečeni štrukli

Pećnicu zagrijte na 200 °C. Nauljite ili obložite papirom za pečenje pleh i posložite štrukle s malim razmakom između njih. Pomiješajte kiselo vrhnje s jajetom i prelijte preko štrukli. Pecite 30 do 40 minuta ili dok štrukli ne dobiju zlatnu boju. Poslužite tople.

Zagorski štrukli su mnogo više od jednostavnog jela – oni su simbol domaće kuhinje, obiteljske tradicije i kulturne baštine. Njihova priprema zahtijeva ljubav, strpljenje i vještinu, a kada jednom usavršite recept, postat će omiljeno jelo na vašem obiteljskom stolu.  A kako bi Okusi zavičaja stigli na vaš stol, Lidl u svom asortimanu ima bogatu ponudu proizvoda tradicionalnog okusa koji će vas oduševiti. 

Sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.

 

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr