Cheesecake inspiriran baklavom je zaista jednostavan kolač koji možete servirati za sve prigode. Možete ga raditi i kao rođendansku tortu ili pak za druženje s prijateljima. Ovu divnu slasticu pripremila je gastroblogerica Nina Mrvica i podijelila na svom blogu Bake me.
Cheesecake inspiriran baklavom
Kore i krema od pistacija i oraha:
8 gotovih kora za savijače
125 g očišćenih pistacija ( oko 270-300 g s ljuskama), mogu biti slani
125 g oraha
1 žličica cimeta
1 žlica meda
Krema od sira:
130 g maslaca, rastopljen i ohlađen (60 g za nadjev, 70 g za premazivanje kora)
600 g sirnog namaza po želji
220 g šećera
35 g gustina (škrobno brašno)
3 jaja L veličine
1 žumanjak ( jaje L veličine)
1 žličica arome vanilije
korica pola limuna, dvije žličice soka limuna
150 g milerama ili kiselog vrhnja
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva. Pripremite okrugli kalup za tortu promjera 24 cm. Maslac rastopite i stavite po strani da se prohladi. Maslacem premažite kalup pa stavite prvu koru. Rubove možete odrezati ili ih ostaviti da vire van kalupa (kao na slici). Sada prvu koru dobro premažite maslacem pa na nju stavite drugu koru. Nju također premažite. Neka vam kore budu premazane s dovoljno maslaca kako ne bi ostale suhe. Ponovite postupak sa slaganjem kora dok ih sve ne posložite. Zadnju koru također premažite. Pazite da ste premazali i vrhove. Pistacije i orahe usitnite u sjeckalici. Bolje da nisu potpuno usitnjeni i da ima malo komadića, ljepša im je tekstura kasnije.
Sad napravite kremu od pistacija i oraha. Usitnjene pistacije i orahe pomiješajte s preostalim rastopljenim maslacem (60 g vam je ostalo od ukupne količine) pa dodajte cimet i žlicu meda. Promiješajte kuhačom kako bi se sve povezalo. Sada smjesu ravnomjerno rasporedite po dnu zadnje kore i lagano utisnite.
Napravite kremu od sira. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi izradite sir i šećer. Dodajte im gustin. U zasebnoj posudi pjenjačom izmiješajte jaja, žumanjak, aromu vanilije i sok limuna. Smjesu s jajima dodajte siru. Miksajte na laganoj brzini sve dok se sve ne sjedini. Na kraju dodajte mileram. Smjesu kratko izradite mikserom. Prelijte je preko podloge od pistacija i oraha. Sada kalup malo podignite pa ga lagano ispustite na radnu podlogu, to ponovite nekoliko puta. Ovo radimo kako bi izašao višak zraka i kako bi krema “sjela” ravnomjerno. Pecite 40-45 minuta, potom ga ostavite još pola sata u ugašenoj i odškrinutoj pećnici.
Cheesecake inspiriran baklavom ohladite na sobnoj temperaturi pa ga prebacite u hladnjak po želji. Najbolje ga je poslužiti dobro ohlađenog.