Kolač je najmekši i najukusniji kad se čuva i jede na sobnoj temperaturi. Ako ga ipak budete držali u hladnjaku, neka bude omotan prozirnom folijom, a pola sata prije konzumiranja izvadite ga vani, savjetuje gastroblogerica Ana Zelić na svom blogu.
Kolač s narančom i kremom od bijele čokolade
Sastojci za biskvit:
5 jaja (L)
450 g glatkog brašna
250 g smeđeg šećera
150 g bijelog šećera
250 g kiselog vrhnja
125 g svježe iscijeđenog soka od naranče
140 g maslaca
115 g suncokretovog ulja
2 + ½ žličice mljevenog cimeta
½ žličice mljevenog kardamoma
¼ žličice mljevenog klinčića
3 + ½ žličice praška za pecivo (18 grama)
¾ žličice soli
1 + ½ žličice ekstrakta vanilije
*svi sastojci moraju biti sobne temperature
Krema od bijele čokolade i krem sira:
375 g krem sira
220 g talijanskog mascarpone sira
40 g šećera u prahu
290 g kvalitetne bijele čokolade, rastopljene
1 žličica ekstrakta vanilije
korica jedne naranče
Priprema:
Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160 ˚C, odnosno 175 ˚C za pećnicu s gornjim i donjim grijačem. Namastite i obložite papirom za pečenje pleh veličine 23x32 cm. U jednu zdjelu prosijte i pomiješajte brašno, šećere, prašak za pecivo, sol, cimet, kardamom i klinčić. Dodajte maslac pa ručnim mikserom izmiksajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu poput pijeska. Dodajte ulje, kiselo vrhnje, sok od naranče i jaja pa izmiksajte samo dok se sve ne sjedini. Na kraju silikonskom špatulom umiješajte ekstrakt vanilije. Biskvit prelijte u pripremljeni pleh, poravnajte pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta. Kad je gotov, ostavite ga da se hladi u plehu 15tak min pa ga prebacite na rešetku da se ohladi do kraja.
Bijelu čokoladu rastopite na pari pa pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. U srednje velikoj zdjeli, koristeći ručni ili samostojeći mikser, izradite zajedno krem sir, mascarpone i koricu naranče. Dodajte šećer u prahu koji ste prije toga prosijali te na kraju dodajte i ohlađenu rastopljenu bijelu čokoladu. Miksajte dok se sjedini. Ohlađeni kolač premažite kremom i ukrasite po želji.