Babka potječe iz Poljske, ali je poznata diljem svijeta. Obožavatelji serije Seinfeld pamte kultnu epizodu ” The Dinner Party” u kojoj se Jerry i Elaine bore za zadnju čokoladnu babku u pekarnici i, naravno, ostaju bez nje! Zahvaljujući gastroblogerici Nini Mrvici vi nećete ostati bez savršene čokoladne babke jer ovaj recept je najbolji od svih koje smo isprobali!
Čokoladna babka
Za tijesto:
650 g glatkog brašna
10 g suhog kvasca ili 30 g svježeg
180 g mlakog mlijeka
130 g šećera
2 jaja L veličine
prstohvat soli
150 g maslaca sobne temperature
Dodatno:
100 g maslaca sobne temperature (neka bude izrazito mekan)
250 g čokolade sa 65% kakaa
Priprema:
U posudu stavite kvasac, ako koristite svježi razmrvite ga, dodajte mu 65 g glatkog brašna, 120 g mlakog mlijeka i dvije žlice šećera. Sve promiješajte, posudu prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom pola sata. Nakon što se kvas digao prebacite ga u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Dodajte mu prethodno razmućena jaja, preostalo mlijeko (60 g mlijeka) te preostali šećer (dvije žlice ste iskoristili za kvas te vam treba ostati oko 100 g šećera). Smjesi dodajte prstohvat soli i preostalo brašno (585 g) te nastavkom za tijesto krenite izrađivati tijesto. Maslac sobne temperature podijelite na nekoliko komadića (4 – 6 komada). Kada se tijesto povezalo dodajte komadić maslaca. Nastavite mijesiti sve dok se maslac ne spoji s tijestom, sada dodajte drugi komadić maslaca i ponovo ga umijesite u tijesto. Ponovite dok sav maslac ne umijesite i tijesto ne bude sjajno i glatko. Tijesto prebacite u lagano nauljenu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom 1,5 sat.
Oblikovanje i pečenje:
Čokoladu rastopite na pari i stavite po strani. Tijesto premijesite pa ga na pobrašnjenoj radnoj podlozi razvaljajte na približne dimenzije 65 x 35 milimetara, odnosno da vam bude debelo 3-5 milimetara. Tijesto premažite maslacem pa preko stavite rastopljenu čokoladu. Pomoću špatule razmažite čokoladu preko cijelog tijesta. Tijesto zarolajte tako da rolate dužu stranicu tijesta. Zarolano tijesto možete prebaciti u hladnjak na pola sata kako bi lakše rukovali s njim kasnije. Ako vam je tijesto dovoljno čvrsto i smatrate da se čokolada stisla, ovaj korak možete preskočiti. Zarolano tijesto sada uzdužno prepolovite koristeći oštar nož. Tijesto stavite u oblik slova X pa mu gornje vrhove ispletite. Rubove stisnite kako se babka ne bi odvojila. Isto ponovite s donjim vrhovima slova X, ispletite pa rubove stisnite prstima. Pripremite kalup za kruh približnih dimenzija 28 x 12 cm, može biti i malo veći. Kalup obložite papirom za pečenje. Zarolanu babku spremite u kalup, trebat ćete je malo stisnuti. Babku pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite još 45 minuta do 1 sat na toplom. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, babku pecite 40-45 minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu rumenu boju. Babku ohladite u kalupu prije rezanja.
Savjeti:
Babku možete puniti orašastim plodovima, možete kombinirati čokoladu i orašaste plodove ili voće, džemove i sl. Babku možete napraviti u obliku vijenca. Ako nemate kalup za kruh tada je pecite na limu za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.