Ne samo ljubav nego i turistička pozivnica pa i diplomacija ulaze kroz želudac, potvrđuje to odaziv koji je doživjela manifestacija Tjedan istarske kuhinje u Bruxellesu.
Manifestaciju su organizirali Ured Istarske županije u Bruxellesu, otvoren prije nekoliko godina, koji je prvi hrvatski ured otvoren i prije početka pregovora o pristupanju EU, te Turističke zajednice Istre uz podršku brojnih partnera Istarske županije i Hrvatske turističke zajednice, predstavnici prijateljskih regija, europskih i belgijskih institucija i zaposleni u turizmu.
Istra je predstavljena kroz – tanjur, gastronomsku ponudu koja je obogatila jelovnike restorana u srcu Europe i razmazila i najfinija nepca biranim specijalitetima.
Zadatak da šarmiraju delicijama povjeren je iskusnim majstorima gastronomije iz restorana San Rocco iz Brtonigle, a oni su se na kuhanje bacili koristeći isključivo istarske izvorne proizvode. Nisu štedjeli truda, a ni znanja pa su belgijski kuhari od njih naučili tajne pripreme vrhunskih jela s istarskih menija.
Gastronomsko ‘osvajanje’ belgijske prijestolnice tek je prvi korak u dogovorenim gostovanjima kojima su poveznica turizam i gospodarska suradnja.