Ovaj kruh nije od onih koje treba dugo mijesiti i čekati, samo pomiješajte sastojke i formirani kruščić ide odmah u toplu pećnicu. Ako dosad niste pripremali kruh sa sodom bikarbonom, okus je malo drugačiji ali garantiramo da ćete uživati u svakom zalogaju, poručuje naša poznata gastroblogerica Tanja Pastuović Klaić.
Kruh sa sodom bikarbonom
Za mali kruščić potrebno je:
250 g brašna (pola raženog, pola pirovog)
žličica soli
žličica sode bikarbone
250 ml mlijeka
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 °C. Pomiješajte brašno, sodu i sol. Dodajte mlijeko i promiješajte tek da se smjesa sjedini, to će biti dovoljno. Pobrašnite radnu plohu (malo obilnije), izručite tijesto (koje je dosta rijetko, tako i treba biti). Oblikujte u kuglu i lagano spljoštite. Dobro uvaljajte u bijelo brašno pa prebacite u malo namašćen (ili papirom za pečenje obložen) lim za pečenje. Oštrim nožem zarežite u križ. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20-30 minuta.