Uz dobro znane i vrlo popularne fritule, u restoranu Vodnjanka probali smo i druge tradicionalne istarske slastice. Vodnjanska torta od badema i danas je kolač koji se jede u svečanim prigodama, a priprema se od samo tri sastojka – badema, šećera i jaja. Nju ćemo vam predstaviti nekom drugom prigodom, a danas uživajte u ovim finim fritulicama.
Fritule
Sastojci:
2 jaja
380 g glatkog brašna
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
2 čvrsta jogurta
5 jušnih žlica šećera
grožđice i korica limuna po želji
ulje za prženje fritula
Za žutu kremu:
4 žumanjka
4 žlice gustina
6 žlica šećera
400 ml mlijeka
2 limuna (neprskana)
Priprema:
Pripremite prvo kremu. Zagrijte mlijeko, a žumanjke istucite sa šećerom. Dodajte gustin i malo mlijeka te pažljivo promiješajte. Dodajte ostatak mlijeka i opet promiješate. Smjesi dodajte grubo naribanu limunovu koricu te je lagano zagrijte (miješajte neprekidno da se ne zalijepi za dno posude i izgori). Kad se krema počne zgušnjavati, izvadite limunovu koricu, a ulijte sok od limuna. Miješajte dok se ne stisne. Stavite kremu u hladnjak i pripremite fritule. Sve sastojke zajedno umiješajte u glatku smjesu. Stavite ulje na vatru da se zagrije. Žlicom vadite i stavljajte smjesu u zagrijano ulje. Kad je fritula pečena, napunite je žutom kremom i zalijte čokoladom s tartufima.