Schwarzwald torta

Bezglutenska verzija kraljice svih torti, pripremljena s prvim dozrelim višnjama, ostavit će vas bez daha

Foto: Marija Herjavić Jerkić
Bezglutenska verzija kraljice svih torti, pripremljena s prvim dozrelim višnjama, ostavit će vas bez daha
11.06.2022.
u 07:00
Vjerojatno jedna od najpoznatijih torti na svijetu. Kombinacija višanja i čokolade i na sve osvježavajuće vrhnje zaista opravdava da ju se naziva kraljicom. Čim je vidjela da su višnje u vrtu zrele, naša poznata gastroblogerica, Marija Herjavić Jerkić, odmah se primila izrade... Rezultat je fantastičan!
Pogledaj originalni članak

Marija je tortu nazvala "Schwarzwald torta na moj način" jer recept sadrži cimet i u potpunosti je bez glutena. Biskvit se peče u kalupu promjera 20 cm. Želite li varijantu s glutenom, umjesto heljdinog brašna i škroba stavite 120 g oštrog brašna.

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Schwarzwald torta na moj način

Biskvit:

5 jaja

80 g šećera

100 g maslaca

120 g čokolade za kuhanje

80 g heljdinog brašna

1 vrhom puna jušna žlica kukuruznog škroba

sjemenke vanilije, cimet

Nadjev:

250 g očišćenih svježih višanja (maraska)

100 g blendanih svježih višanja

šećera po zelji

cimet

sjemenke vanilije

1 vrhom puna jušna žlica kukuruznog škroba

Još:

slatko vrhnje

naribana čokolada

višnje za ukras

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Priprema:

Za biskvit pjenasto umutite žumanjke s pola količine šećera, dodajte redom omekšali maslac, otopljenu čokoladu, cimet, vaniliju i na kraju brašno. Kad se sve dobro poveže, dodajte istučenje bjelanjke s polovicom šećera i škrobom. Prebacite u maslacem premazani kalup i pecite 45 minuta na 170 stupnjeva. Sve sastojke za nadjev ubacite u lonac ili dublju tavu i neprekidno miješajući kuhajte na laganoj vatri dok se ne stegne. Ohladite. Pečeni i ohlađeni biskvit podijelite na tri dijela i slažite redom: biskvit-pola nadjeva-tučeno slatko vrhnje-biskvit-pola nadjeva-tučeno slatko vrhnje-biskvit-slatko vrhnje. Sve pospite naribanom čokoladom i ukrasite višnjama.

Foto: Marija Herjavić Jerkić


 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.