Vongole ili kućice žive u pijesku pa ih je poželjno prije pripreme dobro očistiti. Znalci predlažu da ih ostavite nekoliko sati potopljene u vodi. U proljeće je meso vongola najbogatije okusima pa se tada mogu jesti i sirove začinjene samo s kap limuna što je za istinske ljubitelje morskih plodova praznik za nepce.
Crni pljukanci s vongolama (za 4 osobe)
Sastojci za pljukance:
1/2 kg brašna
2 jaja
malo sitne soli
mlaka voda
malo maslinova ulja
žlica sipina crnila
Sastojci za umak:
500 g školjaka
200 g mladog boba
timijan
domaće kobasice
maslac
istarska malvazija
Priprema:
Tijesto za pljukance umijesite tako da umiješate posoljeno brašno i jaja, obojjite ga sipinim crnilom pa izradite u fino elastično tijesto uz dodavanje maslinova ulja i mlake vode. Ostavite da kratko odstoji. Čupkajte komadiće i među dlanovima oblikujte pljukance. Pobrašnite ih i nakon 10-15 minuta skuhajte u posoljenoj vodi. Kad isplivaju, cca 4 minute, pokupite ih. Za to vrijeme u dubljoj tavi na maslinovu ulju kratko prepržite domaće kobasice narezane na kolutiće. Dodajte vongole, podlijte s 1 dl bijelog vina pa poklopite. Za par minuta školjke ce se otvoriti. Neotvorene izvadite. Dodajte ocijeđene pljukance i blanširani bob bez opne. Zasjajite maslinovim uljem i servirajte toplo.