U početku su bile divlje i zelene, a stare Egipćane su toliko oduševljavale da su u snopićima stavljane u grobnice za “život poslije”. S padom Rimskog Carstva i one padaju u zaborav, a u Francuskoj zahvaljujući Louisu XIV postale su luksuzno povrće, koje je običan puk dobivao tek na preporuku liječnika kod želučanih i bubrežnih problema. U 19. stoljeću u Francuskoj počinje sadnja bijelih šparoga, što je mukotrpan posao. U zemlju se polagala jednogodišnja lučica, prekrivala se prhkom zemljom, a onda se čekalo dvije godine, i tek u trećoj godini mogle su se brati. Čim bi vrhovi probili zemlju, brale su se, ručno, a vijek je korijena oko deset godina. Bijele šparoge “cavaillon” iz Francuske spadaju među najkvalitetnije. Najbolje su svježe, stoga ih ne kupujte za zalihe, a do pripreme neka budu u hladnjaku pokrivene mokrom krpom. Prije upotrebe moraju se dobro oprati i oguliti. Odrežite im krajeve, koje ne bacajte, nego prokuhane koristite za umake i juhe. U buntiću, složene kao snoplje, kuhajte u slanoj vodi s malo šećera i komadićem maslaca. Ne samo da su zdrave i ukusne nego imaju široku lepezu upotrebe – za juhe, salate, prilog jelima, u rižotu, s tjesteninom, kao paštete, u omletu, na roštilju, gratinirane ili u voku. Bijele šparoge sa sezamom Sastojci za 4 osobe Kilogram bijelih šparoga, žlica maslinova ulja, dvije žlice sjemenki sezama Umak od senfa i luka: 200 g luka šalota, dvije žlice suncokretova ulja, prstohvat šećera, 1,5 dl povrtne bistre juhe, prstohvat šafrana, žlica senfa, sol Bijele šparoge ogulite i odrežite im tvrdi kraj. Kuhajte ih vezane u buntu u slanoj vodi oko 15 minuta, izvadite ih i dobro ocijedite. Dok se šparoge kuhaju, pripremite umak od luka. Šalot narežite na kolutove te staklasto prodinstajte na suncokretovu ulju. Luk pospite s malo šećera i dinstajte dok ne uvene. Zalijte povrtnim temeljcem, dodajte šafran i pustite da se lagano kuha oko 15 minuta. Tada umaku dodajte senf i dotjerajte okus dodavajući sol. Umak je gotov.
Kuhane i ocijeđene šparoge nakratko propržite na maslinovu ulju, pospite sezamom i propržite dok sezam ne dobije zlatnožutu boju. Servirajte na toplom tanjuru s pripremljenim umakom od luka i sa slanim krumpirom ili kao prilog uz neko meso. Voda u kojoj su se kuhale šparoge baza je za aromatične juhe, a posebno je snažna ako se još u njoj petnaestak minuta kuhaju ostaci nakon guljenja, koji, dakako, moraju biti oprani.
Bijele i zelene šparoge - ukusni proljetni štapići
Šibenik zabio bizaran gol Hajduku, Skomina: Čim to vidim, prekidam utakmicu
- Da ja sudim, čim vidim baklju, prekidam. No, vidimo da bijeli igrač ne može napadati igrača. Ali ostali igrači su prati akciju. Moje mišljenje je da bi svakako bilo bolje da je prekinuo utakmicu.
VIDEO Ovako izgleda kuhinja eurozastupnice Biljane Borzan: Moderni uređaji i otok prekriven granitom
Biljana Borzan, koja je po struci liječnica, svoj je životni put započela na Medicinskom fakultetu, gdje je upoznala supruga Vladimira.
FOTO Nikad ne znate kada će trebati: Znate li što sve treba biti u ruksaku za preživljavanje?
Upoznajte ostale ukućane s pripremom kompleta za evakuaciju i pomozite im u pripremi. Ako u kućanstvu imate bebe, starije osobe ili osobe s invaliditetom ne zaboravite pripremiti stvari i za njihove potrebe. piše Ravnateljstvo civilna zaštita.
Testirali smo Xiaomi Smart Air Purifier Elite u uredu i evo što mislimo
Zrak koji dišemo često uzimamo zdravo za gotovo, no njegova kvaliteta ima značajan utjecaj na naše zdravlje.
Jedna vrsta štednje je hit među studentima: 'Studenti nisu bespomoćni kad su u pitanju financije'