bezbrižno ljetovanje

Bliži se godišnji, a ne znate kamo sa psom? U hotel za životinje!

Foto: Reuters/PIXSELL
Bliži se godišnji, a ne znate kamo sa psom? U hotel za životinje!
04.08.2013.
u 21:10
Uskoro ćete na more, a nemate kome ostaviti na čuvanje psa ili mačku? Bez brige, hoteli i panisioni za životinje osigravaju sve što je potrebno za vaše ljubimce. Pročitajte kako izabrati pravi smještaj
Pogledaj originalni članak

Dugoočekivani odmor i odlazak na more samo što nije počeo, a vi još ne znate kamo s četveronožnim ljubimcem? Prijatelji i rodbina ne mogu ga uzeti k sebi, a bojite ga se ostaviti u ruke nepoznatim osobama? Dobro rješenje je smještaj u hotel za životinje gdje će o vašem psu ili maci adekvatno brinuti osoblje i gdje će mu na raspolaganju biti 24-satni veterinarski nadzor.

Iako se do prije nekoliko godina takva mjesta moglo nabrojati na prste jedne ruke, hotela i pansiona za čuvanje životinja sve je više, a mnogi od njih stekli su dobru reputaciju među vlasnicima životinja koji im svake godine iznova, bez bojazni, prepuštaju brigu o svojim ljubimcima. No nisu sva mjesta ista kao niti sadržaji koji se u njima nude za životinje.

Što je bitno provjeriti prije rezervacije hotela?

Svaki hotel ima svoje pogodnosti i prednosti, a vlasnik kojem je stalo do svog ljubimca trebao bi obići lokaciju na kojoj namjerava ostaviti životinju, upoznati se s ljudima koji će o njoj brinuti te uživo provjeriti uvjete u kojima će ona boraviti. Bitno je to ne samo zbog ljubimca, već i radi vlasnika kako bi se ''mirne duše'' mogao zaputiti na odmor znajući da je člana obitelji prepustio u dobre i stručne ruke. Time će i trauma od privremenog odvajanja biti smanjena.

Najbitnije je da prostor u kojem ostavljate psa ili mačku bude čist i uredan. Poželjno je da su boksevi pregledni i prostrani te izolirani od topline i hladnoće. Ovisno o dogovorenom aranžmanu i cijeni, neki hoteli pružaju i mogućnost smještaja pasa u unutrašnje bokseve s grijanjem i hlađenjem. Oni mogu, ali ne moraju imati vanjski ispust. Pojedine lokacije imaju i noćne reflektore te u boksevima puštaju glazbu sa smirujućim djelovanjem na životinje. U osnovni aranžman uključena je dostatna količina svježe vode te neograničena količina hrane i dvije do tri šetnje dnevno. Naravno, moguće je dogovoriti i više šetnji ili primjerice puštanje psa u posebno ograđen prostor za slobodno kretanje u kojem može boraviti sam ili s ostalim životinjama, no to se naplaćuje dodatno.

Okruženje u kojem boravi životinja treba osigurati što više zelene površine i garantirati mirnu atmosferu. Idealno bi bilo da je hotel ili pansion smješten daleko izvan gradske vreve te ujedno okružen livadom ili šumom. Tu je i osoblje koje bi već pri informiranju trebalo pokazati zainteresiranost za ljubimca i njegove navike te učiniti sve da vlasnika uvjeri kako će njihovoj životinji osigurati potrebnu njegu i skrb. Što je smještaj bolji i kvalitetniji, to je i osoblje ljubaznije i spremnije na suradnju s vlasnicima. Čak i ako ih želite svakoga dana nazvati s plaže da biste provjerili situaciju s ljubimcem. Ne treba zaboraviti i nemalu stavku veterinarske skrbi koju bolji hoteli za četveronožne klijente osiguravaju danonoćno.

Koliko sve to košta i kada rezervirati?

Iako se prosječno kreću oko 70 kuna, cijene smještaja po danu variraju od minimalnih 50 pa sve do 150 kuna. One se formiraju na osnovi udobnosti, pružene njege, kvalitete ishrane, količine šetnji, broja provedenih dana te raznih dodatnih sadržaja. U jeku godišnjih odmora rezervaciju je potrebno napraviti čim prije, najkasnije tjedan dana prije polaska na put. U protivnom, moglo bi se dogoditi da ostanete bez boksa i time poremetite godišnji odmor. Ponekad je potrebno uz rezervaciju ostaviti i akontaciju od nekoliko stotina kuna.

Kako pripremiti životinju?

Prije negoli ostave svoga psa, vlasnici će morati priložiti dokumentaciju koja potvrđuje da je pas cijepljen protiv zaraznih bolesti i bjesnoće te tretiran protiv krpelja. Zatim će ispuniti formular s osnovnim informacijama o psu, odnosno o povijesti bolesti, naravi psa te njegovom ponašanju prema ostalim psima i ljudima. Hoteli, odnosno osoblje kojem je stalo do životinja postavljat će više takvih pitanja i htjeti saznati detalje o navikama i aktivnostima ljubimca kako bi mu osigurali što adekvatniju i prilagodljiviju atmosferu. Naprimjer, ako je pas star i miran, neće ga smjestiti u boks pored mladog i razigranog psa koji će ga iritirati i obrnuto. Budite iskreni prema ljudima kojima povjeravate mezimca kako bi oni znali postupiti u skladu s njegovim potrebama. Tako će se osigurati njegova, ali i sigurnost ostalih životinja sa kojma će boraviti u hotelu te izbjeći neugodne situacije.

Popis hotela i pansiona za životinje pročitajte ovdje.

>>Mobilna veterinarska stanica: Životinje se pregledavaju kod kuće

>>Doznajte sve o dresuri, hrani i njezi za svoje kućne ljubimce

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.