Ovamo su me poslali – domaći. Restoran s pričom, jedan od dva u Bolu u kojem je – s koljena na koljeno, obiteljska tradicija.
Na šanku restorana Riva dočekuje me najmlađi član obitelji Eterović. Lovre, kojem je 18 godina.
– Djed Nikica otvorio je ovdje restoran, živio je dugo godina u Njemačkoj pa je sav novac koji je zaradio uložio u svom Bolu, sagradio kuću i otvorio restoran. Kasnije je posao prepustio sinu Josipu, a to je moj tata – kaže mi Lovre pa dodaje:
– Tradicija nam je adut! Eto, sad je 37. ljeto kako radimo. Ribu kupujemo od lokalnih ribara, s Brača, Visa, Hvara, Lastova. A cilj nam je – da pjat bude bogat.
Glavni im je kuhar Makedonac Zoran Krstevski, koji je zbog gužve na terasi samo kratko stigao mahnuti.
– Čeka me 27 tanjura, ne mogu sad nikako razgovarati... – nasmijao se i nestao u kuhinji. Ovo je restoran, koji je, za domaće, ipak – prilično skup. Juha s rajčicom 57 kuna, jela koja stoje više od 300 kuna. No strancima je omiljen.
– Oženili smo se! I sad u Bol došli slaviti – kaže Hrvat koji se oženio Australkom.
– Da, moja zaručnica i ja – počinje priču, a ona ga prekida:
– Ne zaručnica, žena!
– Da, da... Treba se naviknuti, friški smo.
Za stolom 15 ljudi, jedu, uživaju. Slave. Još u restoranu, svaku večer, gitarist tiho i nenametljivo svira. Turisti pjevuše. Ali, to ovdje treba i platiti.
Tuna s grila je 160 kuna, kao i sabljarka. Losos s pistacijama u umaku od škampa 205 kuna, a rolani lubin s lososom 235 kuna. Pohani sladoled 50 kuna.
S menija pažljivo biram – slane srdele (45 kuna) i mediteranske rezance (205 kuna).
Prekrasno aranžirano, baš da čovjek ogladni. A rezanci od bifteka, to se rijetko vidi na našim menijima... Fino je. Samo da je malo jeftinije, bilo bi idealno. No domaći turisti na našoj su obali ionako postali rijetkost. A stranima, pretpostavljam, nije preskupo. Uostalom, kad Šveđane, kojih je ovdje puno, pitate kako se snalaze s cijenama, oni kažu:
– Uživamo! Sve nam je pristupačno.
Nama, domaćima, baš nije tako veselo. Ali, to je već druga priča...
kupanje moze biti bilo gdje samo ako je more potpuno cisto koja razlika