Slano&Slatko

Moćni je borac protiv starosti, a bolja je od najboljeg gumenog bombona

Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL
Moćni je borac protiv starosti, a bolja je od najboljeg gumenog bombona
02.11.2015.
u 17:00
Ljubičasto-modra bobica prava je riznica vitamina i antioksidansa, energije i zdravlja. Hrskava, mirisna i aromatična, sjajna je pratilja u slatkim i slanim jelima, no ipak ju je najzdravije jesti svježe ubranu
Pogledaj originalni članak

Volite li gumene bombone? Dakako da volite. Čak i oni koji to ne žele priznati, uživaju u njima. I zagovornici zdrave hrane jednom su kušali ovu neodoljivu slasticu, no nutricionisti će zabrinuto vrtjeti glavom i na sam spomen tog slatkiša jer jednostavno nema načina da budu zdravi. No, užitku kad pod zubima popušta otpor gumenog bombona najsličnije je žvakanje bobice američke krupne borovnice. Bolja od najboljeg gumenog bombona, hrskava, mirisna, aromatična, a k tome zdrava i prepuna vitamina, borovnica će vas ostaviti bez daha. Djeca će je možda nevoljko kušati, no kad jednom otkriju ove prirodne bombone, sigurno će tražiti još malih plavih moćnih bobica koje su prava riznica energije i zdravlja. 

Na našim tržnicama i u trgovinama najčešće se  mogu pronaći sitne tamne borovnice, ali odnedavno i krupne oblice, poznatije i kao američke borovnice. Nešto su rjeđe i skuplje, ali neodoljiva mirisa divlje šumske borovnice. Njihov ćete miris osjetiti i na desetak koraka prije nego što stignete do štanda gdje ih prodaju, najčešće ‘na mjericu’. Stanište koje im najviše odgovara je Sjeverna Amerika, koja je i najveći proizvođač ovih slasnih i nadasve zdravih bobica. Ondje se na plantažama pod nadzorom proizvede čak 90 posto ukupne svjetske proizvodnje borovnica. Plod je divne zagasite boje, od gotovo tamnomodre pa sve do duboke ljubičaste, dok im je opna prekrivena nježnim bijelim filmom koji podsjeća na prve naznake inja. 

Moćni borac protiv starosti 

Nemojte da vas to zbuni, jer upravo je ta bjeličasta maglica dokaz da je riječ o svježem voću, a ne pokušavajte je ni oprati. Borovnicu valja hrskati upravo takvu, ubranu s grma, svježu.     
Tada će ona dati najbolje od sebe i opravdati svoje poslanje - moćnog borca za imunitet, protiv slobodnih radikala, starenja... Ovaj mali rodnih antioksidansa, jer ista količina borovnica sadrži dvostruko više antioksidansa od onih koji se nalaze u svježem špinatu, a čak tri puta više od količine u narančama. Pojedete li ih svježe ili u ukusnim jelima koje smo za vas pripremili, počastit ćete organizam spuštanjem razine kolesterola, popraviti krvnu sliku, a i mokraćni sustav bit će zdraviji i imat ćete manje problema s mokrenjem. Štoviše, zbog obilja vitamina B i cinka, podižu libido pa ih smatraju i ženskim afrodizijakom.   Nađete li se u prilici da kupite veću količinu, ili ako ste među sretnicima koji će ih brati u šumi, računajte na to da su manje osjetljive od malina i jagoda, pa čak i ribiza, te da mogu ostati svježe i do 10-ak dana. Dakako, ako ih čuvate u hladnjaku i odolite tome da ih sve pojedete odmah. Prije stavljanja u hladnjak uklonite zgnječene ili pljesnive bobice. Ako su svježe i neoštećene, protresite ih i slobodno će se kotrljati. 

Dio bobica sačuvajte za zimu 

Višak borovnica za koje znate da ih nećete moći iskoristiti u desetak dana možete i spremiti za poslije, odnosno za zimu, kad ih nećete moći nabaviti. Jedan je od načina zamrzavanje. Prvi je savjet da izaberete najzdravije i najmanje oštećene plodove.Zamrzavanje borovnica vrlo je jednostavno, ali zapamtite dvije važne stvari. Prvo, nemojte ih prati, a ako ste to već učinili, onda moraju biti potpuno suhe, i drugo, složite ih na podložak, pladanj ili nešto slično, tako da se ne dodiruju. Kada se tako položene zamrznu, skupite ih i zapakirajte u vrećice. Odmrzavajući ih, ponovite postupak pa vam se neće dogoditi da dobijete neuglednu kašu iz koje curi dragocjeni ljubičasti sok. Ako ste ih zamrznuli slijedeći ove savjete, možete ih čuvati i desetak mjeseci. U sezoni svježe borovnice možete koristiti baš u svemu što pripremate. Složit će se s mesom, sa šećerom, s alkoholom. Od njih možete pripremiti kolače i osvježavajući sladoled, a pomislite li na kalorije kada ga jedete, sjetite se i onog zdravog što sadrži.  A kad je sezona borovnica pri kraju i na raspolaganju imate samo one sitnije i previše kisele za vaš ukus, možete ih spremiti u staklenke sa šećerom. Slažite malo deblji sloj borovnica pa ga prekrijte šećerom, i tako sve dok ne ispunite staklenku. Prekrijte je i ostavite na suncu da se sve dobro rastopi, neka stoji i više tjedana. Kad je gotovo, ispasirajte ih i procijedite, imat ćete slatki gusti sok od borovnice. 

Plavo more u Pisarovini 

Hrvojka i Miljenko Bahat, diplomirani pravnici iz Zagreba, sasvim su se slučajno, kažu, našli među uzgajivačima borovnica. Zaljubljenici u prirodu i zdrav način života, oko svoje su vikendice za svoju dušu posadili prve “pelcere”. No, kako se pokazalo da imaju “zelene” ruke, vikendica je uskoro od mjesta za uživanje i odmor prerasla u pravo malo gospodarstvo. Tako su se još 2006. godine našli među malim uzgajivačima borovnica, ali i poduzetnicima. 
- Dođu tako neki trenuci kada spoznate kako je vrijeme da promijenite načina života. Dok smo mlađi i vezani za ured, želja da što više boravimo u prirodi gotovo ne postoji. Melje nas žrvanj obaveza pa pored svega što živi oko nas prolazimo i ne primjećujući to. I naša je odluka došla postupno, baš kao i ideja da posadimo, a potom se i ozbiljno počnemo baviti uzgojem borovnica. Primili smo se literature, obilazili gospodarstva, pitali, razgovarali, učili i, eto, tu se rodila neka veza i ljubav prema uzgoju američke borovnice - kažu Hrvojka i Miljenko Bahat, za čijim borovnicama uzgojenim u Dvorancima u Pisarovini vlada tolika potražnja da se valja predbilježiti za mjericu slasnih bobica. 

– Zasitili smo se života sa spisima, kovčezima, svaki dan u drugom gradu, a uzeo je danak i u zdravlju. Dalmatinka sam, volim zemlju i borovnica me osvojila – objašnjava Hrvojka. Kao pravi pedantni pravnici strogo su se držali uputa pa su, rukovodeći se pedološkim kartama, pronašli pravu zemlju koja je po svom sastavu podobna za uzgoj borovnica i posadili plantažu 30 kilometara udaljenu od Zagreba. S borovnicama Hrvojka i Miljenko žive, s njima su i puno prije nego što u proljeće procvjetaju pa sve do početka dozrijevanja, od 60 do 80 dana, ovisno o sorti borovnice i klimatskim uvjetima.Kada dozru, bobice beremo u nekoliko navrata jer ne dozrijevaju istodobno, a berba traje između šest i osam tjedana. Naše borovnice beru se ručno i isto se tako pakiraju. Variraju u okusu, obliku i izgledu krune, kako se zove rupica s gornje strane ploda – objašnjavaju. 

Ništa bez radnika, bumbara  

Američka borovnica, dodaju, puna je vitamina, minerala i vlakana, ali ono što je čini jedinstvenom izrazito je visoka razina antioksidansa koji služe kao glavni neutralizatori slobodnih radikala u tijelu, a čašica svježih borovnica zadovoljava dnevnu potrebu za voćem. Uz njihove borovnice žive bumbari koje, kaže Hrvojka, griju ako je prehladno, jer su dragocjena radna snaga koju su uvezli upravo kako bi se brinuli o tome da borovnice rode. Jednako tako, uz njih trče zečevi, srne, fazani, a mali se susjedi šuljaju da bi zobali borovnice s plantaže plave kao more.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
17:21 02.11.2015.

a super, sve neki mocni borci protiv ovog protiv onog, a kad su prije 100 godina a da ne govorim o prije 1000 ili 2000 godina ljudi zivjeli od tih "mocnih boraca" i stvarno jeli bobice i brstili lisce, bili su sretni ako bi dozivjeli tridesetu, cetrdeseta je vec bila duboka starost. od 10toro djece 8 bi ih umrlo ne bi docekali prvi rodjendan.

RI
RI813
20:13 02.11.2015.

Za koliko se jele bobice ljudi puno zdraviji bili a rijetko kod doktora su isli .