slični recepti

Čija je 'zlevanka', hrvatska ili slovenska?

Foto: screenshot/youtube
Čija je 'zlevanka', hrvatska ili slovenska?
04.11.2016.
u 10:42
Zanimljivo je da su dva prva mjesta u kategoriji klasične zlevanke osvojili muškarci, Drago Režonja i Rudolf Goenc, dok je žiri prve dvije nagrade za inovativnost dodijelio ženama, Dorisz Farics i Heleni Antolin Tubaut.
Pogledaj originalni članak

Nakon kranjske kobase, vina teran i varaždinskog zelja, još bi jedan tradicionalni proizvod karakterističan i za hrvatsku i za slovensku kuhinju mogao izazvati prijepore između dviju država, a riječ je o kukuruznoj "zlevanki", tijestu što ga pripremaju domaćice s obiju strana kontinentalne granice dviju zemalja s brojnim dodirnim točkama u tradiciji i kulturi, ali i u kulinarstvu.

Kulturno društvo Zora iz sela Gaberje kod Lendave priredilo je ovih dana drugu "Zlevankijadu", natjecanje u spravljanju starinskoga kukuruznog kolača koji se najčešće priprema u zimskim mjesecima, a na priredbi je nastupilo 28 natjecatelja s 44 zlevanke rađene po različitim receptima.

Zanimljivo je da su dva prva mjesta u kategoriji klasične zlevanke osvojili muškarci, Drago Režonja i Rudolf Goenc, dok je žiri prve dvije nagrade za inovativnost dodijelio ženama, Dorisz Farics i Heleni Antolin Tubaut.

Slovenski etnolozi i gastronomi tvrde da je zlevanka slovensko nacionalno jelo iz Prekmurja i Prlekije, krajeva oko Murske Sobote i Ptuja, dok se u Hrvatskoj, gdje je zlevanka također vrlo često jelo, obično navodi da je to međimurska slastica koja se rado priprema i jede u velikom dijelu Hrvatskoga zagorja.

Ako Slovenija ili Hrvatska odluče brendirati zlevanku kao svoj proizvod sa zemljopisnim podrijetlom na razini EU, to bi trebalo riješiti zajedničkim dogovorom i kompromisom jer bi u suprotnome izazvalo reakciju druge strane i prigovor o "krađi" dijela nacionalne kulturne baštine.

Slovenska i hrvatska zlevanka rade se po vrlo sličnom receptu od kukuruzne krupice, pšeničnog brašna, jaja, šećera i praška za pecivo te se peku na istoj temperaturi pećnice od 200 stupnjeva Celzijevih, a razlikuju se po količini dodanog vrhnja i naribanih jabuka te nekim drugim detaljima.

>>Paški sir poslužuje se uz dalmatinski pršut ili slane inćune, ali i uz grožđe i kaduljin med

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar stef99
stef99
12:16 04.11.2016.

Zlevanka je međimurska, ako niste znali .....

Avatar serafina
serafina
13:45 04.11.2016.

Baš me briga čija je zlevanka. Kada sam bila mala moja baka u Kalinovcu ju je pravila često. Ova slika je bez veze.