chefovi preporučuju

Cimet-rolice po receptu Ane Grgić Tomić: Slastica s najukusnijim blagdanskim začinom

Foto: Hotel Esplanade
Cimet-rolice po receptu Ane Grgić Tomić: Slastica s najukusnijim blagdanskim začinom
21.12.2022.
u 06:00
Cimet-rolice same po sebi vrlo su nezahtjevne, što je idealno kada vlada blagdanska ludnica. U nadjev uz cimet možete dodati i druge začine poput kardamoma i muškatnog oraščića.
Pogledaj originalni članak

– Svake godine iščekujem blagdansko vrijeme kako bih mogla peći slastice s najukusnijem začinom – cimetom. Cimet je izvrstan začin za sva jednostavna jela i slastice kojima želite dati poseban okus jer je aromatičan i ima prepoznatljiv okus. Cimet-rolice same po sebi vrlo su nezahtjevne, što je idealno kada vlada blagdanska ludnica. Nadjev je prilično jednostavan te uz cimet možete dodati druge začine poput kardamoma i muškatnog oraščića. Po želji glutensko brašno možete zamijeniti i bezglutenskim – poručuje Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko.

Foto: FOOLING AROUND by Fuliranje

Foto: Hotel Esplanade

Cimet-rolice

Sastojci za tijesto:

400 ml mlijeka

7 g kvasca

70 g bijelog šećera

dvije žlice kiselog vrhnja

115 g maslaca

500 g glatkog brašna

Priprema:

Pomiješajte mlijeko, kvasac, šećer i kiselo vrhnje te ostavite da se sastojci sjedine na deset minuta. Nakon toga dodajte brašno i maslac te mijesite sve dok se ne stvori smjesa za tijesto. Potom ostavite na stranu smjesu na sat vremena kako bi se digla. Nakon toga, prebacite tijesto na prethodno očišćeni stol i mijesite tijesto 10 minuta u 125 g brašna i jednoj žličici praška za pecivo.

Sastojci za nadjev:

110 g maslaca sobne temperature

2 žlice cimeta u prahu

200 g smeđeg šećera

Priprema:

Sve sastojke pomiješajte dok se ne sjedine.

Sastojci za preljev:

240 g šećera u prahu

2 žlice vanilin šećera

240 g kremastog sira

2 čajne žlice ekstrakta od vanilije

4 žlice mlijeka

Priprema:

Sve sastojke izmiješajte štapnim mikserom dok se sastojci ne sjedine. Preljev stavite u hladnjak da se ohladi.

Rolanje cimet-rolica:

Tijesto razvaljate na pobrašnjenoj podlozi u oblik pravokutnika te obilato namažite prethodno napravljeni nadjev. Tijesto zarolajte sa šire strane te rubove tijesta dobro zatvorite. Dobivenu roladu narežite na rolice širine 3 cm.

Pečenje cimet-rolica:

Cimet-rolice prebacite na prethodno namašćen lim za pečenje. Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C te pecite 20 minuta ili dok rolice ne porumene. Nakon što se ispeku, ostavite ih da se ohlade 10 minuta te ih prelijte prethodno napravljenim preljevom.

Foto: Hotel Esplanade

Savršena je

Suzy Josipović ima izvrstan recept za focacciu, iskoristite ga i obogatite blagdanski stol domaćom talijanskom pogačom

Focaccia je okrugla tanka pogača rađena s maslinovim uljem, koja se priprema u mediteranskim zemljama, najčešće u Italiji. Osnova je tijesto za kruh tj. za pizzu, ali se obavezno radi s maslinovim uljem i dodaje neki mediteranski začin poput ružmarina ili majčine dušice ili pak češnjaka, sušene rajčice, sira, slanih srdela, kapara ili nečeg drugog...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.