Autorica jedne od najprodavanijih kuharica u Hrvatskoj, Suzy Josipović Redžepagić, kaže da smisao božićnog okupljanja nije u tome da domaćica padne s nogu od umora, već da zajedno s obitelji i prijateljima uživa u tom posebnom danu. Suzy ima veliku obitelj i za blagdane uvijek odabire jela koja najčešće kuha i koja ukućani i gosti najviše vole. Focaccia se obavezno mora naći na stolu jer svi obožavaju ovu finu talijansku pogaču.
Focaccia s maslinama
Vrijeme pripreme i stajanja tijesta: 180 minuta
Vrijeme pečenja: oko 25 minuta
Temperatura pećnice: 220 °C pa 180 °C
Sastojci:
25 g svježeg kvasca
40 dag brašna
15-ak maslina
5 žlica maslinova ulja
1,5 dl tople vode
sol
Priprema:
Razmrvljeni kvasac izmiješajte u malo tople vode i ostavite da odstoji oko 10 minuta. U veću posudu stavite brašno, napravite u sredini jamicu, dodajte sol, dignuti kvasac, 2 žlice maslinova ulja i toplu vodu, pa mijesite oko 10 minuta. Tijesto premjestite u drugu zdjelu obloženu čistom kuhinjskom krpom posutom brašnom. Ostavite na toplome 2 – 2,5 sata da dvostruko naraste. Zatim dodajte pola maslina pa tijesto ponovo kratko premijesite, razvaljajte i stavite u nauljen okrugao lim. Prekrijte ga vlažnim ubrusom i ostavite da stoji još 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Tijesto na više mjesta utisnite vilicom ili prstom, rasporedite preostale masline i premažite preostalim maslinovim uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 220 °C, pa smanjite na 180 °C. Pecite oko 25 minuta pa pečenu pogaču izvadite iz pećnice i ohladite na rešetci.
Moze sir unutra spinat super