Mentalno zdravlje

Čist i uredan dom može poboljšati vaše mentalno zdravlje - evo odakle početi

Foto: Pixabay
Čist i uredan dom može poboljšati vaše mentalno zdravlje - evo odakle početi
03.03.2023.
u 11:30
Svi smo skloni neurednim trenucima, ali kada je intenzivna neorganiziranost popraćena simptomima visokog stresa, tjeskobe, izgaranja ili depresije, to je često pokazatelj da se možda borite sa svojim mentalnim zdravljem.
Pogledaj originalni članak

Neki su simptomi depresije dobro poznati: letargija, gubitak interesa za stvari koje su vam nekad bile ugodne, beznađe i duboka tuga. Ali, postoje i drugi znakovi upozorenja na depresiju kojih možda niste svjesni: hrpe prljavog posuđa u sudoperu, velika hrpa nepospremljenog rublja, kutije, omoti i vrećice koje su razbacane po vašem domu. Svi smo skloni neurednim trenucima, ali kada je intenzivna neorganiziranost popraćena simptomima visokog stresa, tjeskobe, izgaranja ili depresije, to je često pokazatelj da se možda borite sa svojim mentalnim zdravljem, prenosi Real Simple.

Maslinovo ulje kao sredstvo za čišćenje? Evo gdje će napraviti 'čuda':

Foto: Getty Images
maslinovo ulje
Foto: Thinkstock
ulje
Foto: Thinkstock
Maslinovo ulje
Foto: Thinkstock
Maslinovo ulje
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Maslinovo ulje tipičan je sastojak mediteranske prehrane

Dokazana veza između doma i mentalnog zdravlja:

1. Problemi s mentalnim zdravljem, poput depresije, ometaju razinu motivacije, energije i interesa

Nije ni čudo da mentalno blagostanje koje je manje od idealnog često može dovesti do neorganiziranog okruženja. Prema DSM-5, priručniku koji stručnjaci za mentalno zdravlje koriste za dijagnozu, kriteriji za depresiju uključuju smanjenu motivaciju i interes za aktivnosti, usporavanje tjelesnog kretanja, gubitak energije i neodlučnost - sve stvari koje obično dobro dođu kako bi vaš dom bio čist i organiziran.

2. Nered vam može otežati uživanje u prostoru

Znanstvene studije često pronalaze korelacije između mentalnog zdravlja i nereda. Na primjer, jedno istraživanje Sveučilišta New Mexico iz 2016. pokazalo je da nered izravno ometa sposobnost sudionika da osjećaju zadovoljstvo u prostoru.

3. Nered kod kuće povezan je s vašom razinom stresa

Ako se borite sa svojim mentalnim stanjem, ali i dalje želite čist, organiziran dom, možete se, nažalost, naći zarobljeni u začaranom krugu. "Nedavne studije pokazale su da je nered u našim domovima povezan s višim razinama kortizola, odnosno hormona stresa, ali još uvijek nije jasno što dolazi prvo", kaže Natalie Christine Dattilo, klinička zdravstvena psihologinja i instruktorica psihijatrije, "Je li kada smo pod stresom, naša sposobnost održavanja dobro organiziranog doma postaje narušena? Ili se, kada je naš dom u neredu, osjećamo još više pod stresom, preopterećeni i tjeskobni?". Ona vjeruje da je to kombinacija i jednog i drugog — veliki stres sprječava nas da organiziramo svoje domove, ali i sam nered može dovesti do stresa.

4. Neorganiziranost može utjecati na odnose i druge čimbenike načina života

Shira Gill, stručnjakinja za organiziranje i autorica Minimalista, smatra da nered ide čak i dalje od uzimanja emocionalnog danaka vašem umu, neizravno utječući na druga područja naših života. Ona kaže da nered može dodatno dovesti do napetosti u odnosima. Nered vas također može omesti u fokusu na druge prioritete.

Pozitivne prednosti čistog, organiziranog doma:

Stručnjaci se slažu da uredni, organizirani prostori mogu poboljšati mentalno zdravlje. Dobro uređen dom može stvoriti cijeli niz dobrobiti za mentalno zdravlje, što može uključivati ​​osjećaj jasnoće i kontrole, poboljšanu kvalitetu života, pojačan osjećaj samopouzdanja, povećanje produktivnosti i još mnogo toga. No, bez obzira imate li posla s mentalnim oboljenjem ili ne, organizacija zahtijeva vrijeme i predanost. Još je teže kada se konačno ustanete iz kreveta i nađete se pred izborom: istuširati se ili složiti rublje? Čišćenje se može činiti kao nadljudski napor, ali znajte da čak i ako je to jednostavno odlaganje posuđa, može se uvelike isplatiti za vašu psihu.

Kako se organizirati, posebno ako ste nemotivirani:

1. Podijelite svaki zadatak čišćenja na manje zadatke

Čak i ako se ne borite s ozbiljnijom anksioznošću ili depresijom, pothvat pospremanja cijele sobe može biti iznimno naporan. Neka vaši ciljevi čišćenja budu što manji i izvedivi. Pokušajte razbiti svaki posao čišćenja u male dijelove tako da smanjite njegovu veličinu ili opseg.

2. Sprijateljite se sa svojim timerom

Još jedan fantastičan način da čišćenje i organiziranje obaveza učinite manje zastrašujućim jest da postavite tajmer i prestanete čistiti čim završi. Na primjer, postavite tajmer na 15 minuta i očistite jednu ladicu. Kada se uspješno uhvatite u koštac s jednom ladicom, očistite još jednu ladicu. Počet ćete vidjeti sebe kao nekoga sposobnog organizirati se i dobiti energiju i zamah da nastavite.

3. Isprobajte korisnu metodu čišćenja

Isprobajte genijalnu "Metodu skijaških staza". Ideja je zamisliti svoju neurednu sobu kao skijašku stazu. Ako pokušate ići ravno dolje, strmi kut djeluje zastrašujuće i neosvojivo. Ali, ako prelazite preko padine - skijajući s jedne strane na drugu - smanjujete kut i spuštate se niz planinu, a da i ne primijetite. Umjesto da gledate sobu od naprijed prema natrag, pogledajte je od kuta do kuta. Odaberite jedan kut ili jedne dio sobe i krenite čistiti, prelazeći na sljedeći kut na drugoj strani sobe.

4. Stvorite jednostavne sustave

Kada ste depresivni, iscrpljeni ili tjeskobni, može vam biti teško jasno razmišljati o mentalnom neredu s kojim se nosite. Zato je ključno imati neke jednostavne sustave koji će vam olakšati održavanje reda u prostoru. Zabilježite predmete koje često gubite i stvorite jasno i određeno mjesto za svaki. Na primjer, ključevi mogu stajati na maloj kuki pored vrata, vaš telefon se uvijek može vratiti na stanicu za punjenje u vašem uredu, a vaše sunčane naočale mogu stajati u vašoj torbici kada ih ne koristite. Ključ je odabrati jedno intuitivno i određeno mjesto te se posvetiti njemu.

5. Njegujte svjestan pristup

Organiziranje je izvrsna prilika za vježbanje svjesnosti. Posvetite se obavljanju jednog zadatka i svemu što radite posvetite pažnju koju zaslužuje. Učinite proces smislenim ili zanimljivim na neki način. Pristupajući mu na ovaj način, čak i najobičniji zadatak postaje malo zanimljiviji. A, sve što povećava naše zadovoljstvo u zadatku povećava vjerojatnost da ćemo ga ponoviti.

6. Postavljajte si pitanja

Kada rješavate nered s poboljšanjem mentalnog zdravlja kao ciljem, važno je postaviti si pitanja koja vam mogu pomoći da se usredotočite na stvaranje prostora koji podržava vaš cilj. Postavite si pitanja poput:

  • Podržava li ova stvar moje trenutačne vrijednosti i prioritete?
  • Uklapa li se ovaj predmet s vizijom koju imam za svoj idealan dom?
  • Može li ova stavka biti korisna/od pomoći drugoj osobi?
  • Bih li danas kupio ovaj artikl po punoj cijeni?
  • Bi li utjecalo na moj svakodnevni život da nemam ovaj predmet?
  • Je li ovaj predmet stvarno vrijedan prostora koji zauzima u mom domu?
  • Dodaje li ovaj predmet vrijednost mom životu u ovom trenutku?

7. Proslavite

Kada ste počistili jedan dio doma, odvojite vrijeme da proslavite vaš uspjeh. I usput, nećete samo nešto počistiti: pokrenut ćete tijelo, stimulirati mozak i skrenuti misli sa svojih briga na nekoliko minuta. To je stvarno velika stvar.

Prestanite ih raditi: Greške zbog kojih čišćenje doma traje duže nego što bi trebalo!

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.