Omiljena jela

Zapečeni grah s kobasicama, ali najbolji! Recept za prste polizati

Vigor Klaić
02.03.2023.
u 13:12

Ako vam se jede grah, ali baš ne biste na žlicu, možete ga pripremiti na salatu ili – još bolje – u zapečenoj varijanti s finim kobasicama. Ovom receptu nećete moći odoljeti jer ga je osmislila naša omiljena Slavonka, majstorica za sva ona jela zbog kojih se volimo okupiti oko stola.

S receptima Tanje Pastuović Klaić uvijek igramo na sigurno, ova iskusna i maštovita kuharica zna kako spojiti namirnice da jelo bude baš onakvo kakvog se sjećamo iz djetinjstva ili s najboljeg roštilja na kojem smo bili ili jednostavno – koje nam otvara nove vidike u kuhanju. Zapečeni grah probali ste bezbroj puta, ali ovo će vam biti novo iskustvo koje vrijedi doživjeti.

Foto: Vigor Klaić

Zapečeni grah s kobasicama

Sastojci:

  • 4 kobasice
  • 150 g dimljene slanine
  • 1 veći luk
  • 1 crvena paprika
  • 2 češnja češnjaka
  • 1/2 žličice tucane ljute paprike ili zgnječenih peperoncina
  • 1 žličica slatke (dimljene) paprike
  • svježe mljeveni papar
  • 100 g riže
  • 150 ml bijelog vina
  • 250 ml mesnog temeljca ili vode
  • 450 g kuhanog (bijelog) graha
  • malo tabasco umaka
  • 150 ml pasirane rajčice
  • mast ili ulje

Priprema:

U tavi zagrijte malo masti ili ulja, dodajte slaninu narezanu na trakice ili kockice pa pržite dok ne dobije boju i postane hrskava.
Maknite s vatre, stavite prženu slaninu na tanjur, a u tavi na istoj masnoći kratko pržite kobasice koje ste ranije plitko zarezali s obje strane. Sada i kobasice izvadite na tanjur sa slaninom, a u tavu dodajte nasjeckani luk i pržite ga na umjerenoj vatri 4-5 minuta, dok ne omekša i zazlati se. Dodajte papriku narezanu na kockice ili trakice i još sve kratko pržite pa dodajte nasjeckani češnjak, papar, ljutu i slatku papriku. Sve kratko miješajte pa dodajte rižu i pržite 2-3 minute, dok se riža ne zastakli. Dodajte vino i pirjajte 5 minuta, zatim dodajte mesni temeljac, grah (može i onaj iz konzerve) i pasiranu rajčicu. Posolite, vratite u tavu slaninu, promiješajte, ubacite u tavu i kobasice pa stavite tavu u zagrijanu pećnicu (ako tava zbog ručke ne može u pećnicu, sve prebacite u vatrostalnu zdjelu ili keramičku posudu). Pecite oko 20 minuta na 180-200 °C. Tijekom pečenja provjerite treba li dodati još tekućine, imajte na umu da će riža upiti dio tekućine.

Komentara 4

DU
Deleted user
16:25 02.03.2023.

Može ali bez riže.

DI
dino85
17:03 02.03.2023.

Riža i grah, to draga moja Slavonko ne ide. Da si rekla kiseli kupus nekako bih se i složili ali riža "no go", ali ukusi su različiti, stoga soecijalitete od Graha prepustimo "komšijama" i Makedoncima tu su oni nenadmašni.

MA
malaliba
15:36 08.03.2023.

Riža!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije