S receptima Tanje Pastuović Klaić uvijek igramo na sigurno, ova iskusna i maštovita kuharica zna kako spojiti namirnice da jelo bude baš onakvo kakvog se sjećamo iz djetinjstva ili s najboljeg roštilja na kojem smo bili ili jednostavno – koje nam otvara nove vidike u kuhanju. Zapečeni grah probali ste bezbroj puta, ali ovo će vam biti novo iskustvo koje vrijedi doživjeti.
Zapečeni grah s kobasicama
Sastojci:
- 4 kobasice
- 150 g dimljene slanine
- 1 veći luk
- 1 crvena paprika
- 2 češnja češnjaka
- 1/2 žličice tucane ljute paprike ili zgnječenih peperoncina
- 1 žličica slatke (dimljene) paprike
- svježe mljeveni papar
- 100 g riže
- 150 ml bijelog vina
- 250 ml mesnog temeljca ili vode
- 450 g kuhanog (bijelog) graha
- malo tabasco umaka
- 150 ml pasirane rajčice
- mast ili ulje
Priprema:
U tavi zagrijte malo masti ili ulja, dodajte slaninu narezanu na trakice ili kockice pa pržite dok ne dobije boju i postane hrskava.
Maknite s vatre, stavite prženu slaninu na tanjur, a u tavi na istoj masnoći kratko pržite kobasice koje ste ranije plitko zarezali s obje strane. Sada i kobasice izvadite na tanjur sa slaninom, a u tavu dodajte nasjeckani luk i pržite ga na umjerenoj vatri 4-5 minuta, dok ne omekša i zazlati se. Dodajte papriku narezanu na kockice ili trakice i još sve kratko pržite pa dodajte nasjeckani češnjak, papar, ljutu i slatku papriku. Sve kratko miješajte pa dodajte rižu i pržite 2-3 minute, dok se riža ne zastakli. Dodajte vino i pirjajte 5 minuta, zatim dodajte mesni temeljac, grah (može i onaj iz konzerve) i pasiranu rajčicu. Posolite, vratite u tavu slaninu, promiješajte, ubacite u tavu i kobasice pa stavite tavu u zagrijanu pećnicu (ako tava zbog ručke ne može u pećnicu, sve prebacite u vatrostalnu zdjelu ili keramičku posudu). Pecite oko 20 minuta na 180-200 °C. Tijekom pečenja provjerite treba li dodati još tekućine, imajte na umu da će riža upiti dio tekućine.
Može ali bez riže.