Savršeno

Čokoladna torta bez trunke brašna – nagrada koju ste ovaj vikend zaslužili!

Čokoladna torta bez trunke brašna – nagrada koju ste ovaj vikend zaslužili!
06.03.2021.
u 07:00
Ako povremeno imate potrebu uživati u istinskom okusu čokolade, a da vas brašno pritom ne ometa, ovo je pravi kolač za vas. Priprema je brza i jednostavna, a doživljaj božanstven.
Pogledaj originalni članak

Ovih dana imate pojačanu potrebu za čokoladom? Slavite rođendan? Ili, jednostavno želite nekoga ugodno iznenaditi? Štogod bilo, čokoladnu krizu riješite ovim genijalnim kolačem u kojem nema brašna - to uvijek dobro zvuči, zar ne?!

Čokoladna torta bez brašna

Sastojci:

200 g neslanog maslaca plus dodatno za podmazivanje kalupa

200 g tamne čokolade, 70 % kakaa

1 žlica jake kave

6 velikih jaja

250 g šećera

70 g kakaa u prahu plus dodatno za posipanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Premažite kalup promjera 20 cm s malo maslaca i obložite masnim papirom. Stavite vatrostalnu posudu iznad posude s vodom koja vrije na srednje laganoj vatri. Grubo nasjeckanu čokoladu i maslac rezan na kockice ubacite u vatrostalnu posudu i pustite da se rastope, povremeno miješajući da smjesa postane glatka i sjajna. Pažljivo maknite posudu s vatre, umiješajte kavu i ostavite da se smjesa malo prohladi. Odvojite žumanjke i bjelanjke u dvije različite posude. Umutite od bjelanjaka snijeg s mekanim vrhovima, otprilike minutu-dvije. Dodajte šećer u žumanjke i tucite 7 minuta ili dok ne poprime blijedožutu boju. Prosijte u smjesu kakao u prahu i prstohvat morske soli, a zatim laganim pokretima miješajte da se lijepo sjedine. Zatim umiješajte otopljenu čokoladnu smjesu i, na kraju, lagano umiješajte bjelanjke, preklapajući špatulom smjesu dok ne postane fina i glatka. Prebacite je u pripremljeni lim i stavite u zagrijanu pećnicu da se peče oko 1 sat ili dok čačkalica koju ste zaboli u tijesto ne iziđe čista. Ostavite da se kolač posve ohladi na rešetki za hlađenje, a zatim ukrasite voćem po želji i kakao prahom pa poslužite.

Foto: Shutterstock

SIGURNOST GRAĐEVINA

Hrvatski građevinski inženjer: Zgrade izgrađene u ovom razdoblju su najkritičnije. Gradile su se bez adekvatnih projektnih obrada

"Zabrinjavajuće je da do ovog urušavanja nije došlo uslijed elementarne nepogode kao što smo imali potrese u Zagrebu i Petrinji niti obilnih oborina kao što je bio slučaj u Valenciji, Jablanici u BiH ili u Bologni. Nije bilo niti velikih oborina, snijega, niti jakog utjecaja vjetra ili temperature, a nadstrešnica se ipak urušila i izazvala veliku tragediju."

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
montello
18:15 06.03.2021.

fali slag