Ima jela od kojih baš nikada ne pokušavam napraviti “zdravu inačicu”. Burek, štrukli, njoki, krafne, knedli… Isključivo bijelo brašno… Pirovo ili pšenično, ali nikakva druga mogućnost ne postoji. Barem za mene, kaže na svom blogu Mama, ja sam gladan, autorica ovog famoznog recepta. Mi se u potpunosti slažemo!
Njoki s raštikom u umaku od mrkve
Za njoke:
850 g krumpira
180-200 g brašna (pirovo bijelo) ili pšenično glatko
2 šake listova raštike
1 velika žlica maslaca
1 jaje
sol
Za umak:
3 veće mrkve
1 manji ili 1/2 većeg luka
malo limunova soka
sol
papar
2 žličice curryja (ja sam stavila više)
mlijeko (kravlje, kokosovo, bademovo…), koliko je potrebno da dobijete umak
Pripremite umak:
Luk sasvim sitno narežite i stavite da se pirja na malo maslinova ulja. Odmah posolite, dodajte curry i miješajući pirjajte dok luk ne uvene. Dodajte na tanke kolutove narezanu mrkvu pa je pirjajte desetak minuta uz lagano podlijevanje vodom da ne zagori. Ulijte mlijeko da prekrije mrkvu i pustite da kuha dok mrkva ne omekša toliko da je možete štapnim mikserom izraditi u pire. Kada ste je propasirali, dodajte još toliko mlijeka da dobijete kremasti umak i dodajte još začina po želji (sol, papar, curry). Na samom kraju dodajte malo limunova soka.
Njoki postupak:
Raštiku operite i stavite kuhati u kipuću posoljenu vodu 2-3 minute. Kada je gotova, prelijte je hladnom vodom, dobro procijedite i istisnite svu tekućinu.
Stavite raštiku u sjeckalicu i nasjeckajte sasvim sitno. Krumpire kuhajte s korom 1 sat ili manje (probajte vilicom jesu li gotovi). Ogulite ih i dok su još topli pasirajte. Stavite ih u zdjelu, posolite, dodajte maslac i jaje i s prstima dobro zgnječite da se sve dobro poveže. Dodajte raštiku pa opet dobro promiješajte. Sipajte brašno dok ne dobijete mekanu kuglu koju možete primiti a da se ne lijepi za prste. Nemojte odmah usuti svu količinu brašna, lako ga dodate kasnije. Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu pa lagano zamijesite i formirajte kuglu. Podijelite je na 4 dijela pa svaki izvaljajte u oblik kobasice. Režite njoke. Svaki komadić lagano utisnite vilicom kako biste dobili rebrasti izgled (ako želite). Kuhajte ih u kipućoj slanoj vodi 2-3 minute, odnosno dok ne isplivaju na površinu. Servirajte njoke na tanjur, dodajte malo maslinova ulja, malo ribanog parmezana i na kraju umak.