Tijekom sljedećih nekoliko tjedana većina nas slavit će blagdansku sezonu uz mnogobrojne zabave. Bilo da se radi o božićnom domjenku, večeri s prijateljima ili razmjeni poklona, sigurno će biti puno veselih događaja. I vjerojatno ćete popiti mnogo alkoholnih pića. No, kao što svi znamo, alkohol može utjecati na naše zdravlje na više načina – uključujući i oštećenje vaše jetre.
Međutim, portal Daily Star, razgovarao je s brojnim liječnicima i stručnjacima kako bi saznali koje je piće najbolje za zdravlje. I, čini se, da je crno kuhano vino pobjednik.
Vino za srce, a šampanjac za mozak? Doznajte zašto su dobra ova alkoholna pića:
Hussein Abdeh, direktor i nadzorni farmaceut u Medicine Directu objasnio je: „Kada je u pitanju Božić, nema ukusnijeg pića od kuhanog vina, ali jeste li znali da ono također ima brojne zdravstvene prednosti. Kuhano vino pravi se od crnog vina za koje se zna da sadrži spojeve zvane polifenoli. Ovi spojevi su puni antioksidansa koji pomažu u održavanju fleksibilnosti krvnih žila, što pomaže srcu da lakše pumpa krv po tijelu."
Ovo smanjuje rizik od zgrušavanja i pomaže smanjiti opterećenje srca. Nadalje, polifenoli pomažu u održavanju dobrog kolesterola u krvi, dok je cimet sadržan u kuhanom vinu također prepun antioksidansa koji mogu pomoći kod fizičkih znakova starenja smanjujući oksidativni stres u tijelu.
“Cimet je također učinkovito protuupalno sredstvo i može pomoći u smanjenju rizika od upalnih stanja kao što su artritis i sindrom iritabilnog crijeva. Ovaj začin može pomoći u smanjenju razine lošeg kolesterola uz održavanje dobrog kolesterola na stabilnoj razini" objasnio je Abdeh.
Također, klinčići u crnom vinu mogu kontrolirati razinu šećera u krvi, što je ozbiljna zdravstvena korist jer visok šećer u krvi može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Istraživanje pokazalo: Ovo je najstresniji dio blagdana, slažete li se?