lako je primijeniti

Dijetetičarka otkrila svoj najbolji savjet za mršavljenje: Ključan je pravilan tajming

Foto: Shutterstock
Dijetetičarka otkrila svoj najbolji savjet za mršavljenje: Ključan je pravilan tajming
07.10.2024.
u 08:00
Istraživanje iz 2022. godine pokazalo je da konzumacija dosljednih količina kalorija u redovitim intervalima može povećati uspjeh u mršavljenju
Pogledaj originalni članak

Svi znamo da ponekad može biti teško smršaviti i izgubiti onih nekoliko dosadnih kilograma koji nam smetaju. Dijetetičarka iz New Yorka sada je otkrila njezin savjet broj jedan za uspješnu borbu, prenosi New York Post. "Iako kalorije utječu na gubitak težine, ključ za gubitak težine je izbjegavanje situacije u kojoj postanete previše gladni", objasnila je Natalie Rizzo, registrirana dijetetičarka. Otkrila je da je njezin najbolji savjet za mršavljenje jesti češće tijekom dana da biste spriječili posezanje za keksima i čipsom iz neposredne blizine. 

"Zapravo, navika br. 1 za mršavljenje je jesti prije nego što postanete gladni", dodala je. U svom argumentu za redovite, dosljedne obroke, Rizzo je ukazala na istraživanje iz 2022. koje je otkrilo da konzumacija dosljednih količina kalorija u redovitim intervalima, kao što su doručak, ručak i večera, može povećati uspjeh u mršavljenju. Rizzo je objasnila da je pravilan tajming ključan, ako ne možete jesti u isto vrijeme svaki dan, pokušajte jesti obrok ili užinu svaka tri do četiri sata da biste izbjegli napade gladi.

VEZANI ČLANCI:

"Ovaj interval omogućit će vam dovoljno vremena da probavite hranu, ali će vas spriječiti da prođete predugo između obroka i postanete izgladnjeli", objasnila je Rizzo, "Ako se borite s distrakcijama, postavite timer na svom telefonu dok vam jedenje svakih nekoliko sati ne uđe u naviku".

GALERIJA: Previše proteina štetno je za zdravlje: Ovo je šest znakova da pod hitno morate smanjiti unos

Keto kuharica
Foto: Envato Elements
bubreg
dehidracija
Foto: Getty Images
Srčani udar
Foto: Shutterstock
Voće i povrće
Foto: Getty Images
Bolni trbuh
Foto: Thinkstock
Zadah

Naravno, ono što jedete također je važno. Rizzo preporučuje davanje prioriteta proteinima i njihovo usklađivanje s ugljikohidratima iz cjelovitih namirnica, poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, graha i mahunarki, te "prstohvatom" zdravih masti. Protein vam može pomoći da se osjećate siti jer se probavlja dulje od ostalih nutrijenata. Također može pomoći u očuvanju čiste mišićne mase, a mišići sagorijevaju više kalorija od masti.

Koliko vam je proteina potrebno dugo je predmet rasprava, posebno na TikToku. Preporučeni dnevni unos je 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine. No jedan dijetetičar savjetuje da jedete najmanje 90 grama proteina svaki dan, dok se ženski trener za mršavljenje kune u 120 grama proteina dnevno. Dr. Fatima Cody Stanford, liječnica za liječenje pretilosti u Općoj bolnici Massachusetts i izvanredna profesorica na Medicinskom fakultetu Harvarda, upozorava da previše proteina može opteretiti bubrege, posebno za osobe s bubrežnom bolešću.

"Uvijek pitam svoje pacijente kada predlože neku vrstu prehrambene strategije: ‘Planirate li to raditi do kraja života?’" istaknula je Stanford. Dobri izvori proteina uključuju nemasno meso, ribu, jaja, orašaste plodove, mliječne proizvode, grah i tofu.

Znate li kako pravilno čuvati svoje namirnice? Stručnjak tvrdi da biste neke trebali – oprati octom!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.