Slatki i slani recept

Dijetetičarka otkrila zašto je važno jesti uravnoteženo i čime treba započeti dan

Foto: Instagram/ McKel Kooienga
Dijetetičarka otkrila zašto je važno jesti uravnoteženo i čime treba započeti dan
19.04.2021.
u 07:00
Dijetetičarka i osnivačica bloga Nutrition Stripped savjetuje da se dan počne s uravnoteženim doručkom koji će nahraniti i mozak i tijelo, a nakon takvog doručka dugo ćete biti siti
Pogledaj originalni članak

U zadnje vrijeme često možemo čuti kako neuravnotežena i neraznovrsna prehrana može na organizam ostaviti ozbiljne posljedice, pa nutricionisti savjetuju takozvanu uravnoteženu prehranu s dovoljno bjelančevina, ugljikohidrata i povrća. A uravnoteženi je obrok, ističu, najvažniji na početku dana.

– Ako se ujutro osjećate kao zombi, krivac može biti neadekvatan doručak, pogotovo ako je pun jednostavnih šećera – kaže dijetetičarka, nutricionistica i glasnogovornica Akademije za prehranu Nancy Z. Farrell Allen.

Nakon što pojedemo ugljikohidrate, objasnila je Allen, gušterača proizvodi hormon inzulin kako bi se šećeri očistili iz krvotoka, a vrsta, vrijeme i količina pojedenih ugljikohidrata određuje koliko će šećera istodobno ući u krvotok. Jednostavniji ili prerađeni ugljikohidrati brže uvode šećer u krv ako se ne jedu s drugim makronutrijentima poput proteina i masti, što rezultira kratkotrajnim podizanjem, pa naglim padom energije.

Ovu hranu nikad ne biste trebali jesti

Foto: Thinkstock
jabuke
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
jabuka
Foto: Marius Becker/DPA/Pixsell
meso,hamburger
Foto: Thinkstock
margarin
Foto: DPA/Pixsell
Foto: DPA/Pixsell
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
piletina
Foto: Thinkstock
Kokice
Foto: Thinkstock
Muffini
Foto: Thinkstock
Krekeri
Foto: DPA/Pixsell

Zato dijetetičarka i osnivačica bloga Nutrition Stripped McKel Kooienga savjetuje da se dan počne uravnoteženim doručkom koji će nahraniti i mozak i tijelo, a tijelo neće brzo nakon njega tražiti još nešto slatko ili prerađeno.

Koncept uravnotežene prehrane, kaže Kooienga, uključuje kombinaciju složenih ugljikohidrata bogatih vlaknima, proteina i zdrave masti koje sporije puštaju šećer u krv i tako dugoročno podižu razinu energije.

Kooienga za CNN donosi i dva njoj najdraža recepta za ukusni doručak, jedan slani i jedan slatki, koji će zadovoljiti sve navedeno.

Overnight Chia Oat Bowl 

Sastojci za jednu porciju

1/2 šalice zobi 
3 žlice chia sjemenki
1 šalica bademova mlijeka
1 žlica javorova sirupa
mljeveni cimet, po želji

Za različite kombinacije okusa možete po želji dodati i 1/4 šalice pirea od bundeve, nemasno kokosovo mlijeko ili jogurt, bobičasto voće (borovnice ili maline), jagode, maslac od orašastih plodova (badema, kikirikija ili suncokreta), te orašaste plodove ili različite sjemenke.

U posudi pomiješajte zob, chia sjemenke, bademovo mlijeko, javorov sirup i cimet. Stavite u hladnjak preko noći. Prije posluživanja ponovno promiješajte. Poslužite s dodacima koje želite.

Foundational Five Eggs, Beans and Greens Nourish Meal 

Jelo od jaja, graha i zelenila slana je opcija za uravnotežen doručak jer podiže razinu energije, izvrsno je za probavu i dugo će vas držati sitima.

Sastojci za jednu porciju

1 šalica kuhanog graha (ako je iz konzerve dobro ga isperite)
1 žlica maslinova ulja
2 velika jaja, pržena ili kuhana
morska sol i svježe mljeveni crni papar
1 šalica brokule skuhane na pari
2 šalice lisnatog zelenila (poput kelja, špinata ili rikole)
2 žlice preljeva po izboru 
1/2 zrelog avokada, narezanog na kriške
1/2 šalice klica 
crvena paprika (po želji)

Skuhajte jaja do željene teksture (meko, srednje ili tvrdo) ili zagrijte maslinovo ulje na tavi i pripremite jaja te ih začinite s morskom soli i crnim paprom. Dok se jaja kuhaju, skuhajte brokulu na pari.
Lisnato povrće stavite na dno posude, pa dodajte preljev, kuhani grah, brokulu, narezani avokado i klice i začinite sa soli i paprom i crvenim papričicama po želji.

Ako imate ovakve simptome kod bolova u trbuhu, obavezno posjetite liječnika!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.